2020/06/29

VII. Önkormányzati Szabadegyetem

Ahogyan az előző években, idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várja a résztvevőket az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én kerül sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban (Komáromi út 18).
Az idei tanácskozáson is számos magyarországi és hazai szakember és közéleti szereplő vesz részt, elsősorban olyanok, akik hosszabb ideje figyelik, segítik illetve építik a magyar-szlovák határmenti gazdasági és társadalmi kapcsolatokat, illetve tevékenyen is részt vesznek a felvidéki magyarság szellemi, kulturális életének fejlődésében.
A szabadegyetem résztvevőit ezúttal is a nagymegyeri termálfürdőben, a Betty Panzióban várják a szervezők csütörtök délután, ahol 17.00 órától, a regisztráció és az elszállásolást követően vacsora, zenés program és kötetlen beszélgetés következik.
Az érdemi tanácskozás péntek reggel kezdődik. Személyesen köszönti tanácskozásunkat Pető Tibor, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, majd házigazdaként Őry Péter, a Pro Civis polgári társulás elnöke mond megnyitót.
A 10.00 órakor kezdődő programban elsőként Menyhárt József, az MKP elnöke tart előadást a november 4.-ei megyei választások fontosságáról és kihívásairól. Ezt követően Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára tart előadást A jelen és a jövő kihívásai címmel. Grezsa István kormánybiztos a felvidéki magyarság megmaradásának szempontjából stratégiai fontosságú óvodafejlesztési programról tart előadást, majd Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártja oktatásügyi alelnöke szól a szlovákiai magyar oktatásügy jelenéről és jövőjéről.
A délutáni program első előadójaként Magyar Levente, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ad elő a határ menti gazdasági fejlesztési lehetőségekről. Utána Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója ismerteti az alap által kínált pályázati lehetőségeket, illetve a pályázatok során összegezhető tapasztalatokat. Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke a Baross Gábor Terv egyik kidolgozójaként ismerteti a terv egyre gyakorlatibb megvalósulását, majd Iván Tamás alapítványi elnök ismerteti a BGA küldetését, céljait. Ezt követően Mikro- vagy makroregionális? Fejlődnek, vagy leszakadnak régióink? izgalmas címmel tart előadást Lelkes Gábor, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke.
A tanácskozás első napja vitával zárul, melynek keretében a résztvevők konkrét kérdéseikre is választ kaphatnak. Természetesen ezúttal sem marad el a vacsora utáni szokásos éjszakai fürdőzés a nagymegyeri Corvinus termálfürdőben.
A szombati program is tartalmasnak ígérkezik. Az őshonos kisebbségek jogai az EU-ban és a határon túli magyar közösségekben munkacímet viselő tematikus blokk előadói: Szili Katalin miniszterelnöki biztos, Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Berényi József, Nagyszombat Kerületi Önkormányzatának alelnöke. Az előadásokat félórás vita követi, majd a helyi sajtó, a lokális tájékoztatás témaköre kerül terítékre. A téma két előadója Rajkovics Péter, a dunaszerdahelyi.sk internetes lap főszerkesztője és Lőrinc Adrián kommunikációs szakértő lesznek.
A VII. Önkormányzati Szabadegyetem kísérőrendezvényeként Bób János polgármester képviseletében bemutatkozik Szímő község, ahol nem minden szikvíz.

A jelentkezésekni a 7. Önkormányzati Szabadegyetemre ide kattintva lehet. További információk az iroda@procivis.sk mailcímen kérhető.