2020/06/26

Változott a helyi adókról szóló törvény

Képviselői indítványra módosította a helyi adókról szóló törvényt a parlament. Az új szabályozás szerint az év közben örökölt ingatlan után a jövőben már csak időarányos ingatlanadó vethető ki, vagy azoknak a magánszemélyeknek is kell szállásadót fizetnie, akik családi házukban szállásolnak el turistát.
Szállásadó terheli majd a szállodákat, moteleket, boteleket, hosteleket, panziókat, apartmánokat, fürdőházakat, gyógyszállókat, turistaszállókat, nyaralókat, faházakat, kempingeket, táborhelyeket, családi házakat, nem lakóingatlanokat és a társasházak azon lakásait is, ahol térítés fejében átmeneti szállást nyújtanak. A jelenlegi szabályozás szerint szállásadót a magánszemélyek és azok, akik magán ingatlanokban helyzetek el szállóvendégeket, nem fizettek.
Rendezi a törvénymódosítás a parkolóházak és a nagy kapacitású garázsépületek, mélygarázsok ingatlanadójának kivetési alapját is. Ez a legnagyobb alapterület szerint számítandó ki a jövőben (vagyis nem szintenként, amivel a törvényalkotó ösztönözni kívánja a mélygarázs-építést). A jogszabály egységesíti az adókulcsot is.
Az eddigitől eltérő módon kell majd kivetni a jövőben az ingatlanadót azokra a területekre, amelyeken trafóállomás vagy kioszk áll, mégpedig a terület valós értékének, valamint a transzformátor vagy kioszk valós területének a szorzata lesz a meghatározó.