2020/06/26

Változások lesznek a helyi adók rendszerében

Kormánypárti és ellenzéki képviselők együttesen terjesztették a parlament elé a helyi adókról szóló törvény módosító javaslatát, hogy úgymond konkrét problémákat orvosoljanak vele, melyekkel a városi és községi önkormányzatok a helyi adók kivetésekor szembesülnek.
A javaslatokat elsősorban azok a pártok támogatják, amelyek helyi szinten komoly képviselettel bírnak. A második olvasatban lévő javaslat jóváhagyása esetén helyi adót lehetne kivetni például a transzformátor-állomásokra és más olyan építményekre is, amelyek eddig nem estek adó alá, mert „nem voltak szilárd alappal a talajhoz kötve”. Ilyenek például a különféle újságosbódék vagy piaci kioszkok, pavilonok, nyaralók, garázsok stb. Ingatlan öröklése esetén az adókötelesség az örökség megszerzését követő hónap első napjától lenne érvényes.
A törvénymódosítás bevezetné az adót a földfelszín alatti garázsok után is, mégpedig a legnagyobb alapterületű szint mérete szerint. Változna a hulladék-elszállítási illeték kiszabásának módja is. A 62 éven felüliek vagy a szükséghelyzetben élők, de az adott települések csak időnként tartózkodó lakosok is törvényből kifolyólag kaphatnának illetékkedvezményt. Szabadabb kezet kapnának a helyhatóságok a szállásadók kivetésének területén is, amivel egyes térségekben a turizmus és a helyi gazdaság fellendítését is támogatnák. A szállásdíj utáni adó meghatározása kiterjedne a szállodákra, motelekre, botelekre, hostelekre, panziókra, apartmanokra, fürdőházakra, szanatóriumokra, turistaszállásokra, nyaralókra, faházakra, a kempingekre, táborhelyekre és a családi házakban vagy társasházakban kiadott szálláshelyekre is.
A törvénymódosítást az önkormányzatok kezdeményezték, melyek nagyobb mértékben szeretnék a helyi adókat szabályozni és kezelni. A tervek szerint az új szabályok november 1-jén lépnének hatályba.