2020/06/26

Útlevél kell a kisgyermekeknek is

Az öt éven aluli gyermekek is csak saját útlevéllel utazhatnak külföldre. Csehországba, Olaszországba, Hollandiába és Litvániába másként már be sem engedik őket.
Hatályba lépett ugyanis az EU útiokmányokról szóló közös irányelve, mely arra kötelezi a tagállamokat, hogy kizárólag egyéni útleveleket állítsanak ki. Szlovákiában a rendőrség június 26-ától már nem írja be az öt éven aluli gyermeket a szülők útlevelébe. A rendőrség alkalmazkodott a helyzethez, így péntekenként is meghosszabbította ügyfélfogadási idejét, délután 12 és 18 között is fogadja az útlevél-kérelmeket, de kizárólag csak 15 éven aluli gyermekekkel érkező szülőktől. Az illeték 5 éven aluli gyermek esetében 8 euró, sürgős esetben – amikor az okmány két napon belül elkészül – 32 euró.
A nyári szezonban több ország fogadja még a szülő útlevelében szereplő gyermekeket is. Szlovákia esetében így utazhatnak Bulgáriába, Horvátországba, Spanyolországba, Portugáliába, Franciaországba, Romániába, Szlovéniába, Magyarországra és Ausztriába.
Június 26-ától saját útlevelet követelnek meg viszont a gyermekektől a szomszédos Csehországban, Olaszországban, Hollandiában és Litvániában.