2020/06/26

Új törvények honlapunkon

A Pro Civis Polgári Társulás jogász és nyelvész munkatársai jóvoltából gazdagodott honlapunk „törvények” rovata.
A társulás munkatársai két újabb törvényt fordítottak le magyar nyelvre, amelyek hasznosak lehetnek az önkormányzatok képviselői, illetve a községi és városi hivatalok munkatársai számára, de haszonnal olvashatják mindazok, akik fogékonyak országunk társadalmi és szociális történései iránt.
A 302/2001. számú, többször módosított törvény az önkormányzati megyék jog- és hatásköreit tartalmazza többek között, amiből kiderül, hogy a megyei elnökök és önkormányzati képviselő-testületek távolról sem holmi „szükséges rossz” a társadalomban. Munkájukkal – széles jog- és hatásköreik gyakorlása során – jelentősen befolyásolják a megye területén élő emberek hétköznapjait. Ezt talán azért is érdemes tudni, mert jövőre újabb megyei választásokra kerül sor, amit a polgárok sok esetben feleslegesnek tartanak, így távol maradnak a szavazástól, holott nagyon fontos, hogy egy-egy régiót ki képvisel a megyei önkormányzatokban.
A 448/2008. számú, A szociális szolgáltatásokról szóló törvény a rendezi a jogviszonyokat a szociális szolgáltatások nyújtása, finanszírozása és hatósági felügyelete során. A törvényről napjainkban a szokásosnál is több szó esik, hiszen a megbukott Radičová-kormány idején olyan módosításokat eszközöltek benne az akkori kormánypártok parlamenti képviselői, amelyek gyakorlatilag a szolgáltatások teljes teherviselését a családokra, illetve a helyi önkormányzatokra rótták, sok elesett ember életét keserítve ezzel – de biztonságot nyújtva mindenkinek, aki a szociális szolgáltatások terén vállalkozik. Talán mert a képviselők közt is voltak ilyenek?