2020/06/26

Új: A nonprofit szervezetekről szóló törvény

A nonprofit szervezet olyan jogi személy, amely általános közhasznú szolgáltatásokat nyújt előre megszabott és minden felhasználó számára egyforma feltételek alapján, és nyereségét kizárólag és teljes mértékben a nyújtott közhasznú szolgáltatások biztosítására kell fordítani.
Mostantól portálunkon magyar nyelven is elérhető a közhasznú szolgáltatásokat nyújtó szervezetekről szóló törvény, amely részletezi, milyen célok érdekében lehet létrehozni ilyen szervezeteket., azok hogyan működhetnek, milyen finanszírozási forrásokra támaszkodhatnak, működési kereteiket milyen törvényi szabályozások határolják be.
A nonprofit szervezet nem ismeretlen fogalom, a rendszerváltás óta sok ezer ilyen közhasznú szolgáltató alakult, főleg az egészségügyi gondoskodás, a szociális és humanitárius segítségnyújtás, karitatív tevékenység, a szellemi és kulturális értékek alkotása, fejlesztése, védelme, felújítása és bemutatása céljából, de az alapvető emberi jogok és szabadságjogok védelme, a testkultúra fejlesztése, a sportolás támogatása és közművelődés érdekében. Vannak ilyen szervezetek a kutatás, fejlesztés, tudományos-műszaki szolgáltatások és számítástechnikai szolgáltatások, a környezetvédelem terén, a foglalkoztatás fejlesztésének támogatásában nyújtott szolgáltatások, a lakhatás biztosítása, a lakásállomány kezelése, karbantartása és felújítása területén is. Nehéz lenne felsorolni, mi mindenre terjed ki a közhasznú szolgáltatásoknak ez a fajtája, mely alapvetően nem üzleti indíttatású és nem nyereségtermelés a célja.
A világ számos helyén, de térségünkben is a nonprofit szervezet az egyik eszköze annak, hogy kisközösségek és speciális érdekek mentén szerveződött csoportok autonóm módon tudjanak számukra fontos célokat elérni. A diaszpórák vasárnapi iskolái, sajtója, elektronikus médiája szinte kizárólag a nonprofit szervezeteknek köszönhetően működik Ausztráliától Dél-Amerikáig. Nekünk is nagy szükségünk lenne néhány erős, fontos közösségi célokat felkaroló nonprofit szervezetre. Sokfelé az állami támogatást egyáltalán nem élvező, a saját etnikumuk, népcsoportjuk történetét, politikai és demográfiai helyzetét vizsgáló-kutató központok is így tevékenykednek, de vannak nonprofit iskolák, sőt felsőoktatási intézmények is.
A nonprofit szervezetek nálunk a jelenleg hatályos törvényi környezetben – két év folyamatos működés után – regisztrálhatják magukat a személyi jövedelemadók 2 százalékának fogadójaként. Ilyen esetekben az adóalany dönti el, mely szervezetet támogatja adója két százalékával. Az állampolgári autonómia kicsi, de fontos megnyilvánulása ez is.