2020/06/29

Tisztújításra készül a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása

Április 28–29-én a pozsonyi Incheba kongresszusi központjában tartja soros, 26. közgyűlését a települések szlovákiai érdekvédelmi szövetsége, melyen a 2741 tagszervezet képviselői vehetnek részt.
A tanácskozás tisztújító is lesz, az elkövetkező négy évre választanak új elnököt azt követően, hogy ősszel helyhatósági választások zajlottak. Elnökjelölteket a regionális szervezetek állíthattak. Közülük 25 Michal Sýkorát, Csorba (Štrba) község polgármesterét javasolja elnöknek, 2 regionális szervezet pedig Gidrafűrész (Píla) első emberét, Radovan Mičunekot jelölte. Az elnököt ún. súlyozott szavazással választják meg, vagyis a községi polgármestereknek ugyanannyi szavazatuk lesz, mint a városok polgármestereinek.
A közgyűlésen az SZVFT elnöke értékeli a szervezet két közgyűlés közötti tevékenységét, melyhez a küldöttek a vitában szólhatnak hozzá, előterjesztve javaslataikat is a társulás legfontosabb teendőivel kapcsolatosan. Az elhangzó javaslatok alapján határozatokat fogalmaz meg a szövetség a helyi önkormányzati szféra tevékenységéhez szükséges közös célokról.
Az idei közgyűlés egyben megemlékezik arról is, hogy a szervezet fennállásának 25. évfordulóját üli, így az esemény ünnepélyesebb jelleget ölt. Ez abban nyilvánul majd meg, hogy a szokásos akadálymentesítési Oszkár-díjak kiosztása, az építésügyi minisztérium által meghirdetett alacsony árfekvésű lakásépítési versenyének eredményhirdetése mellett a helyi önkormányzati munkában hosszú ideje tevékenykedő politikusokat is kitüntetnek.