2020/06/29

A telefon kapocs két ember között

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás Szlovákiában elsőként indított magyar nyelvű telefonos lelki elsősegély szolgáltatás 2016 őszén. Több mint két évvel az indulást követően, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat tizenegy önkéntese sikeres vizsgát tett és 2019. márciusban megkezdte működését.
A magyar nyelvű szolgáltatás a névtelenség megőrzése mellett helyi tarifával érhető el napi 24 órában két telefonszámon: 0904 500 338 (T-Mobile) és 0918 500 333 (Orange).
A SZAKC legfontosabb célja a két szlovákiai számon hívható megbízható és folytonos szolgáltatás biztosítása, mert a szolgálat küldetése az, hogy a segítségre szorulóknak biztonságot jelentsenek.
A telefon kapocs lehet két ember között olyan helyzetekben, amikor stresszhelyzet alakul ki az életében, életvezetési nehézségei adódnak, konfliktusba kerül egy számára fontos személlyel, vagy a környezetével, esetleg valamilyen helyzetben döntésképtelennek érzi magát. Mindemellett vannak életszakaszok, melyek eleve krízissel járnak, mint a serdülőkör, a fiatal felnőttkor vagy a nyugdíjba menetel, ilyenkor fokozottan igényeljük a megértő, támogató közeget, az elfogadó légkört, amely óriási jelentőségű a megoldások megtalálásában, a nehézségeken való átlendülésben. Adódhatnak váratlan életesemények is, haláleset, betegségek, munkahely elvesztése, és bizony kialakulhat egy öngyilkossági krízis is, mely esetben az anyanyelvű beszélgetés életmentő lehet.
A telefonszolgálat üzenete egyrészt az, hogy merjünk bátran és bizalommal segítséget kérni, másrészt pedig elfogadjuk, hogy olyan kétségbeesett időszakok mindenki életében előfordulnak, amikor meghallgatására van szüksége. Ha ki merjük mondani, hogy baj van, az már egy lépés a megoldás felé. Ha felelősséget vállalunk magunkért, akkor elindulunk azon az úton, hogy megtaláljuk a megoldásainkat. Ne feledjük, ez nemcsak arra a személyre lesz pozitív hatással, aki ezt a lépést megteszi, hanem a környezetére és a családjára is.

***

Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, a megértő magyar szó: már nincs egyedül a bajban! Ha bajban van, ha kétségbeesésében az anonimitás megőrzésével egy kívülálló személy segítségére van szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot!
Éjjel-nappal, magyar nyelven fogadják a hívását!

0918 500 333 (Orange)
0904 500 338 (T-Mobile)

A hívás nem emelt díjas.
Megtalálnak bennünket a Facebokoon-on is: Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat