2020/06/26

Tekintsék meg az Önkormányzati Szemle évzáró lapszámát!

Elektronikus formában is beolvashatnak látogatóink az Önkormányzati Szemle decemberi számába. Megtudhatják, milyen kérdésekkel foglalkozott a Pro Civis Polgári Társulás által szervezett VI. Önkormányzati Szabadegyetem, melyen idén is szép számban jelentek meg megyei és helyi önkormányzati képviselőink és tisztségviselőink.
Sok szó esett a tanácskozáson a határokon átnyúló magyar-magyar kapcsolatokról, társadalmi és gazdasági fejlesztési lehetőségekről, de településeink égető problémáiról is. Az utóbbiak közt eddig nem igazán taglalt témák is megjelentek. Többek közt például a településfejlesztési elképzelésekkel kapcsolatos tapasztalatok számos vonzata, valamint a főváros közeli nagyarányú betelepülések nem mindig kedvező következményeinek mérlegelése is terítékre került. Dunaszerdahely polgármestere olyan szempontok megfontolására is felhívta a figyelmet, amelyek záros határidőn belül a település jellegének és bevett önkormányzati tevékenységének megváltozásához vezethetnek. Az uniós politikát boncolgató tematikus blokkban a Szabadegyetem ezúttal az őshonos kisebbségi népcsoportok helyzetével és jogállásával foglalkozott. A téma szakértői és európai jelentéstevői számoltak be a kérdéskör európai kezeléséről, az egyes országokban létező konkrét önkormányzati modellekről, s bár sok eredményt nem tudtak felsorolni, a következetes küzdelem folytatását tűzték ki követendő politikai stratégiának.
Régiós barangolásaink újabb állomásain Pelsőc, Palást, Dercsika és Bodrogszerdahely önkormányzatainak problémáival és törekvéseivel ismerkedhetnek meg, megtudhatják, milyen konkrét projekteket indított útra a Magyar Nemzeti Kereskedőház ipolysági irodája, oktatási körképünkben pedig a bodrogközi magyar iskolák helyzete mellett a Dunaszerdahelyi járás magyar iskoláinak sorsát, a rozsnyói református iskolaközpontot és a szepsi Salkaházi Sára egyházi iskolaközpont kiépítésével kapcsolatos gondokat vázoljuk fel. Tanulságos olvasmányok ezek az írások, különösen az utolsóként említett, mert rávilágít arra is, milyen fontos a jó minőségű magyar nyelvű oktatás-nevelés szempontjából a helyi önkormányzat egyértelmű támogatása. Ha ez hiányzik, elbukhatnak a legjobb kezdeményezések is.
Az Önkormányzati Szemle mellékleteként megismerhetik a létező dél-tiroli autonómia alapszabályzatát – autonómiastatútumát – is, melyet azért is érdemes alaposan átnézni, mert megtudható belőle, hogyan fest egy több nemzetiségű közösség egyenrangú együttélésének komplex feltételrendszere.