2020/06/26

A tapasztalatcserére is jó a szabadegyetem

A Pro Civis Polgári Társulás második alkalommal szervezi meg az Önkormányzati Szabadegyetemet, amelyre az idén is Nagymegyeren kerül sor október 18-21-e között.
A szervezők a helyszín kiválasztásánál abból indultak ki, hogy a tavalyi rendezvény résztvevői kiemelten dicsérték a művelődési otthon „családias” hangulatát, valamint a város fürdőjének szolgáltatásait, ahol a szálláshelyek voltak – és lesznek az idén is – biztosítva. „A szabadegyetem, mint szervezési forma, egyik előnye, hogy nagy teret biztosít a tapasztalatcserére, a résztvevők beszélgetéseire, ismerkedésre. Az idei rendezvénynek is ez az egyik fontos célja, ezért választottuk újra Nagymegyert, hiszen a tavalyi résztvevők éppen azért voltak elégedettek a helyszínnel, mert nagyon jó feltételek voltak mind a művelődési otthonban, mind a fürdő szállodáiban a kötetlen beszélgetésekre” – mondta el honlapunknak Őry Péter, a társulás elnöke, a szabadegyetem főszervezője.
A szabadegyetem programja – ha úgy tetszik: tervezett témái – sokrétű és sokszínű beszélgetésekre, vitákra nyújt lehetőséget. „Az előadók az elméleti kérdések mellett gyakorlati tanácsokat, illetve eljárási formákat is tudnak majd javasolni olyan kérdésekben például, mint az energiatakarékos megoldások az önkormányzatok számára, vagy a határon átnyúló, leghatékonyabb együttműködési forma, az európai területi társaságok megalakítása és működtetése terén. De vitázhatnak arról is, hová jutott a szlovákiai közigazgatás a reform óta eltelt tíz évben, és miként használható kommunikációs célokra korunk szinte mindent meghatározó informatikai eszköze, az internet” – mondja a főszervező. Őry Péter bízik abban, hogy az idei önkormányzati szabadegyetem is igazolja majd, szükségük van polgármestereinknek, önkormányzati képviselőinknek az ilyen fajta rendezvényre, s akkor jövőre, a harmadik szabadegyetem rendezése kapcsán már azt mondhatjuk: a hagyományos találkozónkra készülünk…