2020/06/26

Rajtam ne múljon!

(Képzelt beszélgetés egy dél-szlovákiai autóbuszmegállóban – bármelyik megyében)

Azt olvastam, hogy november 9-én lesznek a megyei önkormányzati választások. Te elmész szavazni?
Én biztosan, mert fontosnak tartom, hogy járásunknak és az itt élő magyarságnak erős képviselete legyen a megyei önkormányzatban.

Aztán miért fontos, hogy éppen a megyei önkormányzatban legyen erős képviseletünk?
Azért, mert a megyei önkormányzat alapvető feladatai közé tartozik területének gazdasági, szociális és kulturális fejlesztésének a tervezése és kivitelezése, illetve a fejlődés biztosítása érdekében saját befektetési és vállalkozói tevékenységet is folytat. Ha nem lesznek ott az önkormányzatban a mi régiónk képviselői, nem biztos, hogy a pénzösszegek elosztásakor a mi vidékünk, a mi községeink is kapnak fejlesztési forrásokat. Szóval: rajtam ne múljon!

Ezekről a feladatokról én is hallottam valamit, csak azt nem tudom, pontosan mit is jelentenek.
Mindent én sem tudok, de azt igen, hogy a falvainkat összekötő másod- és harmadrendű utakat a megyék kezelik, a képviselőktől függ tehát, mikor milyen utat burkolnak újra vagy javítanak meg, aztán meg az is, hogy ezeken az utakon milyen sűrűn járnak az autóbuszok és mennyibe kerül a jegy, hogy legalább a járási székhelyre eljussunk.
Mert hát ott van a kórház, meg az öregotthon is, azokat is a megyék tartják fenn. De az unokáim is oda utaznak, egyik a gimnáziumban tanul, a másik a szakközépiskolában, tőlük tudom, hogy a megyétől kapnak hol ezt, hol meg azt, mert a középiskolák alapítása és működtetése is a megyék dolga. A lányom is oda jár dolgozni, a múzeumba, ő is azt mondja, hogy a megyétől kapják a pénzt, mert a kulturális intézeteket is az önkormányzatok hozzák létre meg finanszírozzák.


Nemrég meg azt hallottam, hogy Orbán Viktor meg Robert Fico találkozóján ott voltak a megyei elnökök, mert valamit nekik kellett aláírniuk. Nem tudod, miről volt szó?
Ott, bizony, nagy pénzekről volt szó, hiszen a szlovák-magyar határmenti meg a határon átnyúló teljes együttműködést vitatták meg, amihez az Európai Unió külön támogatását is fel lehet használni. Most konkrétan határátkelők megnyitásáról, új utak és hidak építéséről döntöttek, de turisztikai fejlesztések, környezetvédelmi beruházások és sok minden más is ehhez tartozik. Ez meg annyira a megyékhez tartozik, hogy a két kormány nem is kapna rá pénzt, csak így, a szomszédos megyék együttműködésével lehet felhasználni az uniós támogatást.

Ezt nem is hittem volna. Lehet, hogy akkor én is elmegyek szavazni.
Menj csak! Rajtad se múljon az erős képviseletünk a megyei önkormányzatokban!