2020/06/26

Pedagógussztrájk – Kérés az iskolafenntartókhoz

Sztrájkba lépnek a pedagógusok, egyelőre nem tudni, milyen hosszú időre és mennyien. A 10 %-os béremelési követelésüket a kormány elutasította, de a miniszter által összehívott egyeztetésen az önkormányzatok és munkáltatók sem támogatták a sztrájkot. Az oktatási minisztérium a november 26-án kezdődő pedagógussztrájk kapcsán az önkormányzatok és polgármesterek segítségét kéri.
A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának képviselője, Ľubormír Parízek a tanácskozást követően a sajtó képviselőnek az iskolafenntartó önkormányzatok nevében arról beszélt: a sztrájk idejére az iskolaigazgató kötelessége lenne helyetteseket találni más iskolákból, vagy nyugdíjasokat behívni, hiszen „az igazgató az intézmény jogi képviselője, akinek nem a sztrájk, hanem az iskola működésének a biztosítása a feladata”. Azt is felvetette, hogy ha nem biztosítja a tanítást, az önkormányzatnak le kell őt váltania. Milan Holeček a munkáltatók képviseletében sajnálkozott, hogy sztrájkra kerül sor, mert szerinte a béremelésről „az utcán nem születhet megállapodás”, csak a tárgyalóasztal mögött.
Az oktatási minisztérium a november 26-án kezdődő pedagógussztrájk kapcsán az önkormányzatok és polgármesterek segítségét kéri. Dušan Čaplovič miniszter az iskolafenntartó önkormányzatokhoz fordult azzal a kéréssel: segítsenek az iskolás gyermekek szüleinek a gyerekekről való gondoskodásban.
A miniszter elképzelése szerint az önkormányzatok és polgármesterek kijelölhetnék azokat a helyeket – iskolákban, iskolai klubokban, szabadidő-központokban –, ahol a gyerekek, főként az alsó tagozatos tanulók alternatív foglalkozásokon vehetnének részt a sztrájk idején is. Čaplovič reméli, a polgármesterek segítenek a gyermekük elhelyezését megoldani nem tudó szülőknek.
A minisztérium válságtanácsot alakított, amely figyelni fogja a helyzet alakulását, két tanácsadói telefonvonalat is létesít – 02/59374888 és 02/59374889 –, amelyet hétfőn, november 26-án 6.00 órától hívhatnak majd az érdeklődők, de elektronikus postán is lehet majd tájékozódni a strajk@minedu.sk címen. A miniszter saját hivatalában is létesít egy gyűjtőpontot, ahol az alkalmazottak gyermekei tölthetik majd el idejüket, míg a sztrájk tart.