2020/06/29

Pályázat indul konyhai segéderők finanszírozására

Májusban indul a projekt, a lehetséges alkalmazottak kiválasztásával és képzésével, szeptemberi munkába állításukkal. Egyelőre 10 hónapon át, vagyis a következő tanévben fedezi majd a bérköltségeket a munkaügyi hatóság, mely szakképzetlen munkanélküliek foglalkoztatását is elsődlegesnek tekinti. Önkormányzatainknak érdemes utána nézni a munkahivatalokban, hogy nekik milyen esélyeik vannak.
Összesen 8,5 millió eurós támogatást szán az államkassza a szlovákiai iskolakonyhák alkalmazotti létszámának növelésére az ingyenes étkeztetés bevezetésével kapcsolatosan. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ májusban indítja a pályázatot, melyet a falvak és városok önkormányzataival együtt készített elő konyhai segéderők foglalkoztatása céljából. A projekt a „Dolgozz iskolakonyhán” elnevezést viseli, elsősorban étkezők és konyhák fenntartói folyamodhatnak majd támogatásért.
Hozzávetőleg 1000 új munkahelyet lehet létrehozni a rendelkezésre álló összegből, az alkalmazottak toborzása májusban a munkahivatalokban kezdődik, mert cél az is, hogy munkanélküliek jussanak munkához. A tervek szerint a havi bérük meghaladja majd a 700-800 eurót. A központ főigazgatója kiemelte, hogy a nyilvántartásban szereplő munkanélküliek előnyt fognak élvezni a kiválasztásnál. Képzéseken is részt vesznek majd, elsajátítják a higiéniai minimumokat és egészségügyi alkalmassági bizonyítványt is be kell szerezniük. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával közösen a tényleges munkahelyeket szeptembertől hozzák létre, amikor az új tanév megkezdődik.
A fenntartók mentorokat is foglalkoztathatnak, alkalmazottanként 90 eurós támogatással, további 93 eurót kaphatnak munkaruhára, lábbelire és balesetbiztosítási kiadásokra. A támogatásokat 10 hónapon át folyósítják majd a nyerteseknek. Ahogy a főigazgató, Marán Valentovič jelezte: a bérköltségek 95 %-át fedezi a pályázat, körülbelül 703,04 eurót fizet majd havonta a fenntartónak szakképzetlen munkaerő esetében, szakképzettek esetében pedig a minimálbér 1,2-szeresét, vagyis 843 eurót.
Ján Richter miniszter arra is figyelmeztetett, hogy bár a települések üdvözlik a projektet, hiba lenne azt gondolni, hogy a kötelező ingyenes iskolai étkeztetéssel kapcsolatos összes probléma megoldódik, mert a munkahivatalok nagyszámú szakácsot, közétkeztetési szakembert nem fognak kiképezni. Elsősorban konyhai segéderőket kaphatnak az önkormányzatok. Szakácsokat más formában, más projektek keretében képeznek szervezett tanfolyamokon, s rájuk ez a pályázat nem fog vonatkozni. Idővel azonban ennek a kérdésnek a rendezésére is sor kerülhet.