2020/06/26

Pályázat az emberi jogok védelmének támogatására

A Szlovák Köztársaság Külügy- és Európai Ügyek Minisztériuma a napokban hirdette meg a 2014-es esztendőre szóló pályázatát az emberi és szabadságjogok védelmének és fejlesztésének támogatására. A pályázatok benyújtásának határideje 2014. március 12-e.

A 2012-es parlamenti választásokat követően megalakult szocialista kormány döntött úgy, hogy az emberi és szabadságjogok védelmének és fejlesztésének kérdésköre a külügyminisztérium hatáskörébe kerül, minthogy a győztes Smer-szociáldemokrácia párt megszüntette a kisebbségi és emberi jogokért felelős kormányalelnöki posztot és annak hivatalát. Ennek megfelelően a hazai költségvetési és az európai uniós, e célokra felhasználható források kezelési is a külügyi tárcához került.
A minisztérium a 2014-es esztendőre kiírt pályázatát február elején tette közzé, amelyből kiderül, „az emberi és szabadságjogok védelmének és fejlesztésének, illetve a diszkrimináció, a rasszizmus, a xenofóbia, a homofóbia, az antiszemitizmus és más intoleráns magatartás megelőzésének a támogatására” összesen 845 ezer euró áll a tárca rendelkezésére. A kiírás szerint a civil szervezetek, polgári társulások és egyéb társadalmi szervezetek, valamint az önkormányzatok és azok támogatott szervezetei különböző kezdeményezéseikre akciónként legkevesebb ötezer, illetve legtöbb 50 ezer eurós, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.
A tárca három nagyobb témakört határozott meg, amelyekre az érdeklődő szervezetek és önkormányzatok pályázatot nyújthatnak be, éspedig
- a gyermekek és az ifjúság, valamint speciális szakmai csoportok nevelésének és képzésének támogatása az emberi jogok kérdéskörében,
- a jogérvényesítés hatékonyságának növelése, a jogokhoz való hozzáférés elősegítése,
- a diszkrimináció megelőzése (elkerülése) a munkaerőpiacon a természetes személyek kora alapján.
A minisztérium a pályázattal kapcsolatban az érdeklődőknek szóban és írásban is további bő információt ígér. A pályázni szándékozók az illetékes szakdolgozókat a pozsonyi 02-es előhívószám után az 5978 3787 vagy az 5978 3788-as telefonszámon érhetik el, illetve elektronikus postán is érdeklődhetnek a dana.srponova@mzv.sk vagy a katarina.stehlikova@mzv.sk mail-címeken.