2020/06/26

Önkormányzati választások és negyed század

Az Önkormányzati Szemle év végi, 4. számában összegeztük a helyi önkormányzati választások eredményeit, taglaljuk, hogy Szlovákia magyarlakta településein hogyan alakultak a helyi erőviszonyok, s több régió újonnan megválasztott helyi vezetői is nyilatkoznak arról, mit tartanak legfontosabb feladatuknak az elkövetkező négy évben.
A komáromi járási győztesek közül újraválasztott és új polgármesterek összegzik elképzeléseiket és szándékaikat, a dunaszerdahelyi régióban a trendek és meglepetések választása volt az őszi, ennek okait is firtatják írásaink. A Mátyusföldön, amely sok esetben már szórványosodó peremvidéknek számít, a pártpolitikai érdekek helyett a közösségek számára fontos dolgok döntötték el, ki vezeti az újabb megbízatási időszakban a községeket, Érsekújvár és Párkány pedig – hosszú idő után – új embert állított a város élére. Gömörben és Nógrádban is inkább a jelöltek személyisége, hitelessége határozta meg, ki jutott mandátumhoz. Kassa környékén, a Bodrogközben és az Ung-vidéken viszont a kormányközeli tömörülések jelöltjeinek termett babér leginkább, talán abból a megfontolásból is: hátha így több figyelmet kapnak a jövőben.
Folyóiratunk beszámol a IV. Önkormányzati Szabadegyetemen elhangzottakról, elsősorban az iskolahálózat megtartását célzó közös gondolkodást jelentő előadásokról és felszólalásokról, de a regionális gazdaságunknak megnyíló uniós forráslehetőségeket is számba veszi. S ha már oktatásügy: Potápi Árpád János értékeli a Kárpát-medencei felsősök éppen lezárult esztendejét és útjára bocsátja az idei szakképzés évét. Ehhez kapcsolódóan részletes áttekintés található lapunkban a felvidéki magyar szakképző intézményekről.
Az Önkormányzati Szemle interjúkban-esszékben értékeli az elmúlt negyed század hozta változásokat, a szlovákiai magyarság eredményeit és mulasztásait nagypolitikai, önkormányzati, gazdasági és regionális szempontokból is. Ezekből egy közös tanulság mindenképpen levonható: elsősorban önmagunknak, közösségünknek kell megfogalmaznia saját céljait, ezekért következetesen, hosszú távon is dolgoznia kell minden felvidéki magyarnak.
 

Úgy tűnik, az Ön böngészője nem tartalmaz PDF olvasására szolgáló bővítményt. Nem gond, ide kattintva letöltheti a törvényt.