2020/06/29

Önkormányzati Szemle – idén is

Ki fizesse meg a sok-sok szemét kezelésének árát? Ezzel a kérdéssel is foglalkozik folyóiratunk idei első száma, merthogy – a kormányzati ígéretek szerint – arra készülhetünk: többe fog kerülni a jelenleginél a hulladék lerakókon történő tárolása.
A hatályos hulladéktörvénytől mindenki sokat várt, egyelőre azonban nem igazán működik. Persze egy év után nehéz is lenne azt elvárni, hogy országosan tökéletesen működjék a szelektív hulladékgyűjtés. Varázslónak sem sikerülne ilyen csodát csinálni. Módosul hát a törvény, érdekcsoportok elvárásai szerint is, kissé kevesebben lesznek kötelesek megfelelni annak az elvnek, hogy aki a hulladékot megtermeli, az fizesse a megsemmisítésének költségeit… De mivel valakinek mégis csak fizetnie kell, hát maradnak a helyi önkormányzatok és a lakosság. Írásaink (A szemeteket hová vessétek?, Miért fizetnénk majd többet, ha szelektáljuk a hulladékot?) ezt a problémakört járják körbe a Komáromi járás településeinek tapasztalatai alapján.
A másik súlyos kérdés, mellyel foglalkozunk: az egészséges ivóvíz ügye. Most az európai jelentőségű csallóközi ivóvízkincs elszennyeződése kapcsán került terítékre a téma, de más szempontokból sem ártana megvizsgálni, milyen összefüggések vannak a réges-rég lerakott veszélyes hulladékok és a mostani problémák között. Meg talán a közeljövőben annak is utána tudunk nézni, miért nincs mintegy 700 000 szlovákiai lakosnak – köztük sok, a déli határsávban élőnek – egészséges ivóvize.
S ha már környezeti-környezetvédelmi ügyek kerültek terítékre, néhány mezőgazdasági „kísérletet” is bemutatunk, hátha…
Olvashatnak lapunkban kisebb-nagyobb településeket és gondjaikat bemutató riportokat, foglalkozunk azzal is, hogyan szeretné Királyhelmec városában visszaállítani a belé vetett bizalmat a magyar tannyelvű iskola, és a helyi sajtó és elektronikus média (tévé) közösségi szerepét is próbáljuk felvillantani.
Szokásunkhoz híven a magyar tematikus év céljait is bemutatjuk (2018 a külhoni magyar családok éve, Köldökzsinór-program), a „Finisben a Minority SafePack aláírási kampánya” című összeállításunkban pedig ismételten arra hívjuk fel a figyelmet, miért is fontos, hogy minél több szlovákiai polgár írja alá az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést.