2020/06/26

Önkormányzati Szabadegyetem - előadók és előadások

Harmadik alkalommal rendezi meg a Pro Civis Polgári Társulás a nagymegyeri Művelődési Központban az Önkormányzati Szabadegyetemet, amelyre 2013. október 10-13-a között kerül sor.
A résztvevőket idén is gazdag program várja: október 10-én, csütörtök este Bárdos Gábor, Horváth Árpád, Hájos Zoltán polgármesterek, valamint Orosz Csaba olimpikon kötetlen beszélgetést folytat majd az ifjúság és a sport helyéről és szerepéről az önkormányzatokban.
A szabadegyetemet október 11-én, pénteken Néveri Sándor, Nagymegyer polgármestere és Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke nyitják meg. Ezen a napon előadást tart: Balkó Róbert, Kolon polgármestere a kormány által elvárt megtakarításokról az önkormányzatok részéről; Berényi József, az MKP elnöke kerületi önkormányzatok jog- és hatásköreiről; Zupko Mária szociálpolitikus az önkormányzatok átruházott feladatairól a szociális szolgáltatások terén; Farkas Iván, az MKP alelnöke az EU-s alapok jövőjéről az önkormányzatok szemszögéből; Őry Péter az önkormányzatok és az információ-szolgáltatás kötelezettségéről; Bús László az új közbeszerzési törvényről és az önkormányzatok lehetőségeiről, Pék László, az SZMPSZ elnöke az önkormányzati iskolák fenntartható finanszírozásáról; Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár a határmenti fejlesztési programokról a magyar-szlovák kormányközi egyezményben; Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke az önkormányzatok fejlesztéseiről az EU 2014-2020-as programozási időszakában.
A szabadegyetem harmadik napján a résztvevők előadást hallhatnak az önkormányzatok jog- és hatáskörei finanszírozásának nyitott kérdéseiről Zachariaš István, Szepsi polgármesterének tolmácsolásában. A nap további részében Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Bakk Miklós, egyetemi docens, tanszékvezető, a Babes-Bolyai Egyetem tanára, Zsoldos Ferenc, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa beszél autonómia-elméletekről és -modellekről, oktatási és kulturális önrendelkezésről, területi és személyi elvű autonómiákról, gazdasági önigazgatásról.
A rendezvény vasárnap délelőtt ér véget a résztvevők kötetlen találkozóival és beszélgetéseivel.