2020/06/26

Nyelvhasználati lehetőségeinkről és igényelt jogainkról a Szemlében

Az autonómiamodellek és az Európai Unióban megvalósított autonómiaformák bemutatása után a szlovákiai kisebbségek jogigényeit, önigazgatási lehetőségeit is tartalmazó vitaanyagot közöl az Önkormányzati Szemle frissen megjelent száma.
Lapunk kiadója, a Pro Civis Polgári Társulás felmérést készített arról, miként használják a dél-szlovákiai önkormányzatok korunk legkorszerűbb kommunikációs eszközét, az internetet a lakossággal való kapcsolattartásban, a felmérés eredményeinek közlésével indul az Önkormányzati Szemle idei, 3. száma. (A kutatás eredményei és értékelése önállóan is megtalálható honlapunkon a „Dokumentumok” rovatban.) Régióinkba is ellátogatott a lap szerkesztősége, ezúttal Nagymegyer, Gúta, Párkány, Tornalja és Nagykapos kisvárosaink történéseit, múltját, jelenét és perspektíváit mutatjuk be és elemezzük a polgármesterek segítségével.
A lap azonban kiemelten anyanyelv-használati lehetőségeinket mutatja be jogászi elemzés segítségével, illetve közzé tesszük a kisebbségi nyelvhasználati törvény teljes szövegét magyar nyelven, a hozzá kapcsolódó kormányrendeletet, valamint a kormányrendelet részeként elfogadott, a magyar nyelven is használható helységnevek listájával. És bekapcsolódunk abba a vitába is, amelyet a Fórum Intézet Jogsegélyszolgálata kezdeményezett arról, milyen is legyen a szlovákiai kisebbségek jogállását szabályozó törvény és annak alapelvei. A vitára bocsátott összes dokumentum megtalálható tehát az Önkormányzati Szemle legújabb kiadásában, miközben a vitázni szándékozók azt is megtudhatják, észrevételeiket, megjegyzéseiket igényelt jogállásunkról hová küldhetik el klasszikus vagy elektronikus postán.