2020/06/26

November 9-én megyei választások lesznek

2013. november 9-ére hirdette meg a kerületi önkormányzati (megyei) választások első fordulóját a parlament elnöke, Pavol Paška. Ezen a szombati napon választják meg majd a megyei önkormányzatok képviselőit a választópolgárok, és szavaznak arról is, hogy az elnökjelöltek közül ki foglalja el az elnöki széket.
Az elnökválasztáson 50 százalék feletti többséget kell megszerezni az első fordulóban. Amennyiben ez egyetlen jelöltnek sem sikerül, november 23-án második fordulót tartanak a november 9-én legtöbb szavazatot szerző két jelölt részvételével, s aki több szavazatot szerez, az lesz a kerületi (megyei) önkormányzat elnöke. A megyei képviselők a megszerzett szavazatok számától függő sorrendben szereznek mandátumot választókörzetükben.
A választások időpontjának ismertté válásával az is eldőlt, hogy a jelöltlistákat legkésőbb 40 nappal korábban, tehát szeptember végéig kell leadni.
Képviselőjelölt bárki lehet, akinek a választókerület területén van az állandó lakhelye és választójogának gyakorlására jogosult, az elnökjelöltnek ezen túl a 25. életévét is be kell töltenie legkésőbb a választások napján. A regnáló megyei képviselőtestület legkésőbb 65 nappal a választások előtt köteles meghatározni a választókörzetek számát és határait, valamint a bennük megválasztható képviselők számát. Az elnökválasztás szempontjából a megye egyetlen választókörzet.
A választásokon politikai pártok és mozgalmak, ezek koalíciói állíthatnak képviselői jelöltlistákat és jelölhetnek elnökjelöltet, illetve független személyek is indulhatnak, ha indulásukat petícióban legalább 400 megyei választópolgár, elnökjelölt esetén legalább 1000 választópolgár aláírásával támogatja.
A megyei választásokról szóló törvény, mely a kerületi és a helyi önkormányzatok szervezési feladatait részletesen taglalja, honlapunkon a Törvények menüpont alatt magyar nyelven is olvasható. (is)