2020/06/26

November 15-én lesznek az önkormányzati választások

Pavol Paška, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke november 15-re tűzte ki a községi önkormányzatok szerveinek választási időpontját.
A négy évvel ezelőtti választások november 27-én zajlottak, országosan 49,69 százalékos részvételi aránnyal. A Tt. 346/1990. számú, a községi önkormányzatok szerveinek megválasztásáról szóló törvénye értelmében a választások időpontját a négyéves megbízatási időszak vége előtti két hét valamelyik napjára kell kitűzni. A hatályos törvényi szabályozás értelmében a községi önkormányzatok szerveinek megválasztásában a Szlovák Köztársaság azon polgárai jogosultak részt venni, akiknek állandó tartózkodási helyük van a községben, a Szlovák Köztársaság fővárosa, Pozsony városkerületében vagy Kassa város városkerületében, és legkésőbb a választások napján betöltötték 18. életévüket. Akadályoztatás jelent a választójog gyakorlásában, ha a törvényben meghatározott módon korlátozzák a személyi szabadságot az emberek egészségének védelme érdekében, továbbá a szabadságvesztés-büntetés töltése, a jogi cselekvőképességtől való megfosztás vagy a jogi cselekvőképességben való korlátozottság.
Az idei választások alkalmával első ízben szabályozzák a polgármesteri tisztség betöltését iskolai végzettséghez kötve. A Tt. 369/1990. számú, a községi önkormányzatokról szóló, nemrég módosított törvénye értelmében a mindenkori polgármester legalább középfokú végzettséggel kell, hogy rendelkezzen.
 

Úgy tűnik, az Ön böngészője nem tartalmaz PDF olvasására szolgáló bővítményt. Nem gond, ide kattintva letöltheti a törvényt.