2020/06/26

Nem minden valuta váltható vissza Szlovákiában

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Bankja a közelgő turistaszezon előtt arra figyelmezteti a külföldi útra készülő polgárokat, hogy Szlovákiában nem minden külföldi valuta váltható vissza.
A jegybank sajtóosztálya az elmúlt évek tapasztalatai alapján hívja fel közleményében a szlovákiai polgárok figyelmét arra, hogy a nemzeti bank nem működik sem kereskedelmi bankként, sem pénzváltó tevékenységet nem végez. Vagyis azok a polgárok, akik nyaralásukból visszatérve a nemzeti bankban szeretnék visszaváltani más ország valutáját, netán meghibásodott fizetőeszközt szeretnének becserélni, eleve rossz helyen kopogtatnak.
A sajtóközlemény azonban arra is figyelmezteti Szlovákia polgárait, hogy a kereskedelmi bankok, illetve pénzváltó intézetek sem forgalmaznak minden valutát, ennek megfelelően semmilyen kötelezettségük nincs a nyaralás során „megspórolt” külföldi pénznem visszaváltására. A közkedvelt turistaközpontokkal kapcsolatban konkrétan említi a jegybank sajtóosztálya az egyiptomi fontot, a tunéziai dínárt és a török lírát, mert ezeket Szlovákiában senki sem váltja vissza, és azt tanácsolja, a gondokat azzal kerülhetik el a turisták, hogy nyaralásuk utolsó napján a megmaradt külföldi valutát a meglátogatott országban visszaváltják euróra. A korábbi évek tapasztalata alapján azt is tanácsolja a jegybank az utazóknak, hogy akik az Európai Unió határain túlra utaznak pihenni, minden pénzváltással kapcsolatos kérdést próbáljanak meg tisztázni az adott országra szakosodott utazási irodák információs központjaiban