2020/06/26

Nem kapósak a polgármesteri székek

A hétvégén (június 21-én) a megbízatási időszak utolsó időközi önkormányzati választásait tartották meg Szlovákiában. A polgármester-jelöltek közül a függetlenek vitték el a pálmát. Már ahol egyáltalán voltak jelöltek.
A nyolc település közül ugyanis, ahol üresen állt a polgármesteri szék, háromban senki nem kívánta elfoglalni azt. Június 21-én így a Besztercebányai kerület három és Trencsén, illetve Kassa megye egy-egy falujában lett új polgármester. A Nagyrőcei járás Gice községében a független, 28 éves munkanélküli Jaroslav Horváth lett a falu első embere 177 szavazattal. Elődje novemberben távozott kényszerűen, mivel jogerősen elítélték csúszópénz elfogadása miatt. Két év után van újra polgármestere a Korponai járás Lászlód községének Mária Farbiaková személyében, akit a Magnificat Slovakia párt jelölt a tisztségre. A korábbi három időközi választáson senki nem pályázta meg a tisztséget. A rimaszombati járási Gömörhegyvég (Poproč) községben jelölt híján ezúttal is elmaradt a szavazás.
Az, hogy számos településen senki nem kíván polgármester lenni, egyre nagyobb gond. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása is foglalkozott már a kérdéssel, elsősorban olyan szemszögből, hogy az országos nagypolitika folytonos beavatkozásai és egyes politikai pártok dehonesztáló kijelentései épp a tisztségre alkalmas egyéneket riasztják el a helyi közösség vezetői posztjának vállalásától. Másrészt: vannak régiók, ahol több kis település valamiféle spontán társulásfélét fontolgat annak érdekében, hogy legyen egy közös polgármesterük és képviselőtestületük a helyi ügyek igazgatására. Ezt a lehetőséget ugyan a törvény nem kezeli, de előfordulhat, hogy a kialakult helyzet ki fogja kényszeríteni.