2020/06/29

A Minority SafePack magyar változata

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) legfontosabb politikai projektje, amelyet a FUEN, az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) kezdeményezett. A „Nem vagy egyedül. Egymillió aláírás a sokszínű Európáért!“ mottót viselő dokumentum tizenegy EU-s intézkedést és jogszabályt javasolt, amely az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét és érdekét szolgálja a következő területeken: regionális és kisebbségi nyelvek, kultúra és oktatás, regionális politika, közképviselet, egyenlő bánásmód, audiovizuális és egyéb média, regionális (állami) támogatás. A kezdeményező biztosság tagjai között van Hans Heinrich Hansen akkori FUEN elnök, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint az ENSZ egyik magas rangú diplomatája, kisebbségi képviselők, regionális vezetők és miniszterek.
A kisebbségi javaslatcsomagot az RMDSZ kezdeményezésére, a FUEN ernyője alatt, a kezdeményező bizottság 2013-ban nyújtotta be. Az Európai Bizottság uniós kompetenciahiányra hivatkozva elutasította bejegyzését, így nem kezdődhetett el egy uniós jogi aktus elfogadását célzó egymillió támogató aláírás összegyűjtése. Ezt a döntést támadták meg a kezdeményezők az EU Bíróságán. Az ügymenet során Magyarország a kisebbségek oldalán, Szlovákia és Románia pedig az Európai Bizottság oldalán lépett fel. A Minority SafePack kezdeményezés tárgyalását 2016. szeptember 16-án tartották. A luxemburgi törvényszék idén február 3-án ítéletében hatályon kívül helyezte az EB korábbi, elutasító döntését, és egy új, részletesen megindokolt döntést kért a Bizottságtól.
Az Európai Bizottság 2017 márciusában új, ezúttal kedvező döntést hozott a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzéséről. Az EB részleges bejegyzést hagyott jóvá, amely kilencet tartalmaz az eredeti tizenegy javaslatból. Ez a lehetővé teszi, hogy aláírásgyűjtés induljon, majd jogalkotás kezdődjön az európai kisebbségvédelemről.

Melléklet: A Minority SafePack magyar változata (PDF)