2020/06/26

Mi lesz veled, önkormányzatiság?

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa és az Európai Unió konzultatív szervezete, a Régiók Bizottsága megkongatta a vészharangot: a nemzeti kormányok Európában arra használják a gazdasági válság elleni küzdelmet, hogy centralizálnak, növelik a helyi és regionális önkormányzatok gazdasági függőségét, anyagi forrás nélkül terhelik meg őket közigazgatási feladatokkal, amivel súlyosan sértik a szubszidiaritás elvét. Ezt a témakört is elemzi az Önkormányzati Szemle legfrissebb, idei 3. száma.

Megkérdezett polgármestereink, a kommunális politika jeles képviselői egyként vallják: az európai aggodalmak akár Szlovákiáról szóló jelentések gyűjteménye is lehetne, hiszen egyre zsugorodik az önkormányzatok anyagi forrása, miközben a kormány kezdeményezésére a parlament egyre újabb államigazgatási feladatokat ró a helyi és megyei önkormányzatainkra. Ugyanakkor szankciókkal fenyegetőzik a kormányfő: amennyiben nem spórolnak neki tetsző módon településeink, anyagi források megvonásával büntetik majd őket a jövő évi költségvetési támogatás elosztása során, s nem zárja ki, hogy felszámolja a nyolcmegyés rendszert, visszavezeti a gyakorlatba az egykori három kerületet, amelynek irányításába a kormány is bele fog szólni.
Az Önkormányzati Szemle azonban egy másik „európai” témát is megvizsgált, nevezetesen azt, miként valósítják meg helyi önkormányzataink az Európa Tanács Ajánlását az ifjúság és az önkormányzatok vonatkozásában. Riportereink ugyan különböző gyakorlatokkal találkoztak, de az önkormányzatok részéről sehol sem tapasztaltak elutasító magatartást. Sokkal inkább azzal a gonddal szembesültek, hogy régiónk – Dél-Szlovákia – legkritikusabb kérdésében, a fiatalok hatalmas munkanélküliségének kezelésében szinte eszköztelenek településeink, jog- és hatáskörük ebben a kérdésben meglehetősen szűkre szabott.
A Pro Civis Polgári Társulás által kiadott szaklap nagy terjedelemben foglalkozik a szlovákiai kisebbségek helyzetével is, ám nem a megszokott módon – ezúttal ugyanis nem az egyes kisebbségi csoportok politikai vagy társadalmi vezetői, aktivistái szólalnak meg az írásban. Helyzetünket csupa szlovák ember értékelte, nevezetesen a pozsonyi székhelyű Etnikum- és Kultúrakutató Központ munkatársai, az ő véleményüket tolmácsoltuk legfrissebb számunkban olvasóinknak. Nyilván azért, mert a tanulmányt érdekes és értékes munkának tekintjük.