2020/06/26

Mi a Jó Állam ? – konferencia egyetemi hallgatóknak

Csak úgy, nagy általánosságban nekünk, az önkormányzatiság elkötelezett híveinek a jó állam a decentralizált, amely széleskörű jog- és hatáskörökkel látja el a települési önkormányzatokat, a feladatok ellátásához pedig biztosítja a szükséges pénzforrásokat. Persze, a kérdés és a válasz nem ilyen egyszerű, ezért is hirdetett a téma iránt érdeklődő nappali tagozatos egyetemi hallgatók és főiskolások számára pályázatot kétnapos konferencián való részvételre a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A pályázati kiírás szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a pályázatot külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók számára hirdette meg az ÁROP Partnerségi Program keretében.
A pályázat „A Jó Állam koncepció támogatottságának növelése az együttműködés speciális területeinek erősítésével” című OP Projekt keretében valósul meg, amelynek kiemelt céljai között szerepel a Jó Állam koncepció ismertségének növelése a fiatalok, a főiskolai és egyetemi hallgatók körében, valamint a partnerségi kultúra fejlesztése.
„Jelen pályázat célja – áll a kiírásban - olyan szakmailag felkészült és motivált hallgatók kiválasztása, akik részt kívánnak venni a közigazgatás és a külhoni magyar fiatalok közti együttműködés erősítése érdekében szervezett 2 napos szakmai fórumon. A nevezett ÁROP Projekt keretében szervezett programba a magyar nemzet teljesítőképességének előmozdítása, a Kárpát-medence versenyképessége iránt elkötelezett, a közigazgatás megismerése és fejlesztése iránt érdeklődő főiskolai és egyetemi hallgatókat várunk. A konferencia során előadásokra, valamint szeminárium-beszélgetésekre kerül sor, amelyek által a résztvevők ismereteket szerezhetnek a Magyar Programról, a Jó Állam koncepcióról, valamint a magyarországi közigazgatás-fejlesztés irányairól a nemzetpolitikai stratégiával összhangban.”
A rendezvényre 2014. április 25-27-én kerül sor maximum 100 fő részvételével. A konferencián való részvételt, a szállás és az ellátás költségeit, valamint a helyszínre történő utazást az ÁROP Projekt biztosítja.
A kiírás szerint „pályázni egy maximum 2 A/4 oldalas (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1.5 sorköz) esszé megküldésével lehet „Mit jelent számomra a Jó Állam?” címmel, valamint önéletrajz csatolásával. A pályázatra minden, a szomszédos országban működő felsőoktatási intézmény aktív, nappali tagozatos hallgatója jelentkezhet. Előnyt jelent az aktív tudományos és közéleti tevékenység.”
A pályázatokat 2014. február 28-ig kell elküldeni a dora.zelena@kim.gov.hu e-mail címre. Az eredményekről 2014. március 7-ig küld visszajelzést a pályázatot meghirdető minisztérium.