2020/06/26

Mentőövet kaptak a kisiskolák és nemzetiségi iskolák

A kisiskolákban és nemzetiségi iskolákban nem lesznek minimális osztálylétszámok. Sürgősséggel módosította a közoktatási törvényt a parlament, hogy szeptember elsejéig, az új tanév kezdetéig hatályba léphessen a minimális osztálylétszámokat érintő változás. A jogszabályban lefektetett létszámkorlátok alól így felmentést kapnak az osztatlan kisiskolák. Összességében így 36 szlovák, 23 magyar és 1 ruszin tanítási nyelvű kisiskola menekülhet meg a szeptemberi bezárástól.
A parlament oktatási és kulturális bizottságának közös, kiegészítő módosító javaslataként a plénum elé került a teljes szervezettségű nemzetiségi iskolákra vonatkozóan a felső tagozatok osztálylétszám-korlátainak eltörlése is. Ez 60 magyar tanítási nyelvű általános iskolát érint. A bizottsági indoklás szerint: ezek hosszú távon is életképes iskolák, s ha bezárásra kerülnének, a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzéséhez való jogát vennék el. Ez a változás a kis létszámú, teljes szervezettségű szlovák tannyelvű iskolákra már nem vonatkozik. A részletes vitában felszólaló Vörös Péter (Most-Híd) is a változások fontosságát indokolta, parlamenti támogatást kérve a jóváhagyásukhoz. A plénum a módosító javaslatokat 104, a törvény egészét 108 támogató szavazattal hagyta jóvá. Megjegyzendő, hogy a legtöbben az SaS frakciójából és az OĽaNO - Nova soraiból nem támogatták a módosítást, és a függetlenné vált Simon Zsolt is a tartózkodók között volt.
Ennyi és nem több, amit a törvénymódosítás jelent. Az alacsony tanulói létszámú iskolák finanszírozása továbbra is a fenntartó gondja lesz, magyar vonatkozásban tehát elsősorban az önkormányzatokon és az egyházakon múlik majd, tudnak-e elegendő forrást teremteni számukra.
Ugyancsak sürgősséggel módosította a parlament a közalkalmazottak bérezésére vonatkozó szabályozást. Ennek értelmében a most hatályos bértáblában 6 százalékkal emelkednek a bruttó összegek az egyes bérosztályokban és bérkategóriákban, 2018-tól kezdődően évi rendszerességgel. Érinti a változás a pedagógusokat mindenfajta és szintű oktatási intézményben, a tudományos kutatásban dolgozókat, de az egészségügyi és más, közérdekű tevékenységet végző szakemberek bérezését is. A törvény mellékletében szereplő bértáblázatok láttán – 250 és 1200 euró közti összegek találhatók benne bruttó bérként – némiképp érthető, hogy a pedagógusok elégedetlenségük nyilvános és tömeges kifejezését helyezték kilátásba. A parlament plénuma ezt a törvényjavaslatot a jelenlévő 142 képviselő egyhangú igen szavazatával fogadta el.

(Felvidék.ma)