2020/06/26

A megyei választásokra készülve

Nem vitás, hogy 2013 legfontosabb belpolitikai eseménye a késő ősszel esedékes kerületi választások lesznek, amely során a polgárok önkormányzati testületek képviselőit és az önkormányzati kerületek elnökeit választhatják meg.
A választások pontos időpontját a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke hirdeti majd ki, azt követően válik világossá, milyen feladatokat mely időpontokban kell elvégezniük az önkormányzatoknak, a választási bizottságoknak, a választásokon induló pártoknak és mozgalmaknak, illetve a független jelölteknek ahhoz, hogy a voksolás eredményes és sikeres legyen, a választásokat pedig egy jogállamhoz illően szabad és demokratikus légkörben, törvényes keretek között lehessen megvalósítani. (A választások időpontjáról és az annak fényében meghatározandó feladatokról és határidőkről honlapunk is tájékoztatni fogja olvasóinkat.)
A választások pontos időpontjának hiánya nem zavarja a politikai pártokat és mozgalmakat abban, hogy gőzerővel készüljenek az őszi megmérettetésre. A kormányzó Smer-szociáldemokrácia már be is mutatta kerületi elnökjelöltjeit, az ellenzéki parlamenti pártok közt pedig intenzív párbeszéd zajlik az „ellenjelöltekről”, ám a pártok pozsonyi központjai által jelzett gyors megállapodásnak alig láthatók a jelei, a koalíciós egyeztetések eddig alig hoztak eredményt. Hasonló a helyzet a dél-szlovákiai járásokban is, ahol a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd párt próbál közös nevezőre jutni és együttműködni.
Ami tehát biztos a megyei választásokkal kapcsolatban, az a törvény, amely a jelölés, a koalíciókötések feltételeit és a szavazás lebonyolítását is rögzíti. Mert bár igaz, hogy a kerületi önkormányzati választásokról szóló törvény módosítását, illetve a különböző választások játékszabályainak az összehangolását – egységes választási kódex kidolgozását - kilátásba helyezte a korábbi jobb-közép kormány is, s a most regnáló szocialista is, a jogszabályi feltételek nem változtak a legutóbbi szavazás óta, hiába vártunk erre mi is, a Pro Civis Polgári Társulásban. Ennek megfelelően fordítóink jóvoltából az eddig használt Tt. 303/2001. számú törvény kerül fel honlapunkra magyar nyelven, hiszen az idei választások lebonyolítását ennek a jogszabálynak az előírásai szerint kell még lebonyolítani.