2020/06/26

Meglepetés a megyei elnökválasztás második fordulójában

A várakozásoknak megfelelően alakult a megyei elnökválasztások második fordulója a részvételt illetően: ahogy eddig is mindig, ezúttal is még alacsonyabb volt a részvétel, mint a választások első körében, hiszen míg november 9-én a választók 20,11 százaléka járult az urnákhoz, november 23-án a jogosult polgároknak már csak a 17,29 százaléka szavazott.
Az ország öt déli megyéjében megtartott választások óriási meglepetést hoztak a Besztercebányai Önkormányzati Kerületben, ahol az eddigi elnököt, Vladimír Maňkát, a kormányzó Smer-szociáldemokrácia párt országos alelnökét és európai parlamenti képviselőjét nagy különbséggel előzte meg a szélsőséges nézeteiről elhíresült, a Mi Szlovákiánk – Néppárt jelöltje, Marian Kotleba, aki a szavazatok 55,53 százalékát szerezte meg. Egyébként a választások iránt ebben a megyében volt a legnagyobb érdeklődés, hiszen a részvételi arány meghaladta a 24 százalékot.
A többi megyében az eddigi tapasztalatokat megerősítő eredmény született, vagyis a második fordulót azok a jelöltek nyerték meg, akik az első fordulóban is a legsikeresebbek voltak. A legnagyobb különbség Pozsony megyében alakult ki, ahol a hétpárti jobboldali koalíció jelöltje, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke, Pavol Frešo a leadott szavazatok 74,24 százalékát megszerezve előzte meg a Smer jelöltjét és európai parlamenti képviselőjét, Monika Flašíková-Beňovát. Fordított helyzet alakult ki az ország dél-keleti régiójában, vagyis Kassa megyében, ahol a legszorosabb eredmény alakult ki a Smer jelöltje, az eddigi elnök Zdenko Trebuľa (a szavazatok 53,07 százalékát szerezte meg) és kihívója, a Szlovákia Kereszténydemokratái párt jelöltje, Rudolf Bauer között. Nagy érdeklődés előzte meg a választások második fordulóját a Nyitrai Önkormányzati Kerületben, hiszen – mint ismeretes – a régióban felbomlott a nyolc éven át együttműködő, úgynevezett Nagy Szlovák Koalíció. A régióban az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a korábbi elnök, Milan Belica kihívója a jobboldali pártok közös jelöltje, Tomáš Galbavý lett, aki 2005-ben az egyik alapítója volt az említett „nagykoalíciónak”. Kettejük párharcát végül Milan Belica nyerte meg, aki a szavazatok 55,61 százalékát szerezte meg.
A szlovákiai magyar közvélemény a legnagyobb érdeklődéssel a Nagyszombat megyei választások eredményét várta, hiszen ebben a kerületben indult és jutott a második fordulóba az egyetlen magyar jelölt, Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke. A Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban élő magyarok is érezték az esemény fontosságát, mindkét régióban két százalékkal nőtt a részvétel az első fordulóhoz mérten, ennek köszönhetően Berényi József rendkívül jónak mondható eredményt ért el, hiszen a leadott szavazatok 39,73 százalékát szerezte meg (a megye lakosságának alig 21 százaléka magyar nemzetiségű). A győzelmet végül 60,26 százalékkal az eddigi elnök, Tibor Mikuš szerezte meg, aki független jelöltként indult, de élvezte a kormányzó Smer, a Szlovák Nemzeti Párt és Szlovákia Kommunista Pártja támogatását.
Mint közismert, a választások első fordulójában a leadott szavazatok több mint ötven százalékának a megszerzésével Trencsén megye elnöke lett Jaroslav Baška, Zsolna megyében pedig Juraj Blanár, míg Eperjes megyében Peter Chudík védte meg korábbi elnöki posztját.