2020/06/26

Megkezdődhet a helyi államigazgatás modernizációja

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elfogadta a belügyminisztérium által kidolgozott törvénymódosító javaslatot, amely a helyi államigazgatási szolgáltatások egyszerűsítését, hatékonyságának növelését és modernizációját feltételezi.
A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által kidolgozott tervezet két szakaszra bontja a folyamatot. Az első – erre vonatkozik a jelenleg elfogadott törvénymódosítás – a speciális helyi államigazgatási feladatokat ellátó kerületi hivatalok megszüntetését eredményezi 2013. január elsejétől, amelyek hatásköreit a kerületi székhelyeken meglévő, azonos feladatokat ellátó körzeti hivatalok látják majd el. Amennyiben az elfogadott törvénymódosítást aláírja a köztársasági elnök, Ivan Gašparovič, 2012. december 31-ei hatállyal összesen 64 állami hivatal szűnik meg, éspedig a következők:

  • a kerületi iskolaügyi hivatalok,
  • a kerületi építésügyi hivatalok,
  • a területi katonai igazgatóságok, (hatáskörüket a belügyminisztérium irányítása alá tartozó körzeti hivatalok veszik át, a megszüntetett hivatalok által kezelt állami vagyonnal a továbbiakban a belügyi tárca gazdálkodik)
  • a kerületi környezetvédelmi hivatalok,
  • a kerületi földhivatalok,
  • a kerületi erdőgazdálkodási hivatalok,
  • a kerületi kataszteri hivatalok és
  • a kerületi közúti közlekedési és útkarbantartó hivatalok (hatáskörüket az illetékes központi államigazgatási szerv irányítása alá tartozó, a kerületi székhelyen működő körzeti hivatal látja majd el).

Az intézkedéssel jelentősen csökken azoknak a hivataloknak a száma, amelyek az állami vagyonnal gazdálkodnak, közbeszerzési eljárásokat hajtanak végre és humánpolitikai feladatokat látnak el, ezért a parlament által elfogadott javaslatnak korrupciócsökkentő hatása is lehet. A belügyminisztérium számítása szerint az intézkedéssel 2013-ban a korábbi évekhez viszonyítva mintegy 3,2 millió euróval lesz olcsóbb az említett közszolgáltatások ellátása.
A belügyminisztérium az intézkedéscsomag második szakaszát 2013-ban készíti elő, amely 2014. január elseje után lép majd életbe. A tárca tervei szerint valamennyi helyi államigazgatási feladat egy hivatal hatáskörébe integrálódik majd, vagyis megvalósulna Szlovákiában is az „egyablakos ügyintézés”, azaz a polgárok minden ügyét egy helyen, egyetlen hivatalban intézhetnék el.
A program az ESO nevet viseli, amely a szlovák „efektívna, spoľahlivá a otvorená” – azaz hatékony, megbízható és nyitott államigazgatás bevezetését takarja.