2020/06/26

Megjelent az Önkormányzati Szemle 10. száma

Közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt és után – a postai szolgáltatásoktól függően – kapták meg a dél-szlovákiai városok és falvak magyar polgármesterei és helyi képviselői az Önkormányzati Szemle III. évfolyamának 4. számát, vagyis a lap megjelenésétől számított 10. kiadást.
Az Önkormányzati Szemle legfrissebb kiadása bő terjedelemben számol be a kormány és a Szlovákiai Várások és Falvak Társulása közt kialakult vitáról, amely a települési önkormányzatok gazdálkodása körül alakult ki, s amelyet az robbantott ki, hogy a kormány kilátásba helyezte, pénzmegvonással sújtja a „felelőtlen és pazarló” önkormányzatokat, amelyek nem tudtak az idén olyan mértékben spórolni, ahogy azt a kormány elvárta. Természetesen az alapkérdés az állami költségvetési hiány lefaragása volt, csakhogy az önkormányzatok tételesen bizonyították, hogy a válság óta eltelt időszakban a többszörösét spórolták meg annak, amit a kormány, illetve a különböző országos állami hivatalok és központi szervek. Lapunk ezt a dokumentumot teljes terjedelmében közli.
A lap bemutatja az Év Faluja országos verseny győztesét, a zömmel magyarok által lakott csallóközi Kisudvarnok községet, értékeli a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 rendezvénysorozatait, összegzi a III. Önkormányzati Szabadegyetem tapasztalatait, külön kiemelve belőle két témát, nevezetesen az Európai Unió következő, 2014-2020-as programozási időszakának legfőbb céljait és az önkormányzatok fejlesztési lehetőségeit, illetve az Európában működő különböző autonómiamodelleket, s azok politikai és jogi hátterét.
A lap önálló tanulmányban emlékezik meg az 1994. január 8-án megtartott komáromi nagygyűlésről. A szlovákiai magyar parlamenti és helyi képviselők, illetve polgármesterek rendszerváltást követő legnagyobb találkozójának és legfontosabb tanácskozásának 20. évfordulóján a szerző arra a kérdésre is megpróbál választ adni, a történelmileg jelentős esemény miért nem lett történelemformáló erejű a szlovákiai magyar közösség életében.