2020/06/26

Meghirdették az Év Községe 2013 versenyt

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség 2013. 3. 26-án tette közzé az Év Községe 2013 verseny feltételeit és szabályait. Ez már a 7. évfolyama a nemzeti szinten meghirdetett versenynek, amelynek a győztese lehetőséget kap a Szlovák Köztársaság képviseletére az Európai Falumegújítás versenyben.
Az Év Községe projekt célja felmérni a Szlovákiai Falumegújítási Program sikerességét, aktivitásra serkenteni a polgárokat otthonuk fejlesztésében, hangsúlyt adni a vidéki régiók hagyományainak és kulturális sokszínűségének, európai színvonalra emelni a szlovákiai falumegújítási szándékokat és megerősíteni a vidék helyét a politikában és a társadalomban. A projekt központi gondolata a falu arculatának és lelkületének megőrzése.
A verseny lehetővé teszi a települések számára a legkülönfélébb aktivitások prezentálását, amelyek jellemzőek a vidékre, és felhívni a figyelmet arra, hogy Szlovákia alapvető és figyelmen kívül nem hagyható részei a falvak. A versenyben részt vehet minden olyan település a Szlovák Köztársaság területéről, amelynek nincs városi rangja, amely képes felmutatni kiváló és példaértékű aktivitásokat és kezdeményezéseket a falumegújítás folyamatában a vidék fenntartható fejlődésének szellemében. Az Év Községe cím elnyerésén túl a versenyben további díjakat is kiosztanak, mint: Község mint jó gazda, Község mint festmény, Község mint ékszerdoboz, Község mint közösség, Község mint partner, Község mint vendéglátó, Község mint díszkert. Az Év Községe 2013 verseny nemzeti értékelő bizottsága rendkívüli elismerésben részesítheti a figyelemre méltó eredményeket felmutató falvakat.
2009-ben a Község mint partner elismerést a Dunaszerdahelyi járásban található Kisudvarnok nyerte el. A címet a község dinamikus fejlődéséhez hozzájáruló sokirányú partnerség kialakításáért és fejlesztéséért érdemelték ki.
A versennyel kapcsolatos tudnivalókat, beleértve a verseny feltételeit és szabályait is, valamint az Év Községe 2013 versenybe való bejelentkezés formáit és időpontját megtalálják az érdeklődők a Falumegújulás Program www.obnovadediny.sk hivatalos honlapján. A községek jelentkezését kezdeményezheti Szlovákia minden polgára. A jelentkezés végső határideje 2013. 4. 30-a. Az internetes szavazás a legjobbakra 2013. május 6-a és augusztus 31-e között zajlik majd a www.e-obce.sk, honlapon.