2020/06/26

Megéri a türelmet!

Lépten-nyomon tapasztaljuk, hogy a szlovákiai hivatalok, közintézmények és cégek ignorálják a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Ugyanakkor mi magunk sem tudunk élni a jogainkkal. Panaszkodunk, de ha tettekre kerül a sor, inkább visszahúzódunk, meghunyászkodunk, vagy sajnáljuk a fáradságot a hivatalokkal való huzavonára.
A Pro Civis Polgári Társulás munkatársai – akik több mint három éve „helyettesítik” az államigazgatási szerveket, és készítik a kétnyelvű, szlovák-magyar formanyomtatványokat, fordítják a törvényeket (ami az állami szervek feladata lenne) – tavaly 34 olyan, magyarok által lakott települések közelében levő töltőállomáson (benzinkúton) álltak meg, ahol az emberi életre, egészségre és a biztonságra veszélyes helyzetekre figyelmeztető feliratok közül egyetlen egy sem volt olvasható a kisebbségek nyelvén. Minthogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény ilyen mértékű ignorálását számtalan helyen láthatjuk, fotódokumentáció készült a kötelességszegésről, amit eljuttattak a kormányhivatalhoz.
A 34 beadvány 2013. október 30-án lett elküldve a kormányhivatalba. (Jegyezzük meg, hogy ez gyakorlatilag az eddig beadott kisebbségi nyelvhasználati törvény megszegésére benyújtott panaszok zöme, hiszen ezeken kívül csupán 5 beadványt jegyez a kormányhivatal.) S láss csodát, az újabb, idén augusztus 27-én kelt levélre, amelyben Őry Péter, a polgári társulás elnöke kérte a hivatalt az ügyben tett lépésekről való tájékoztatásra, 2014. szeptember 5-én végre-valahára megérkezett a válasz, amelyben a hivatal közölte, hogy felszólította a töltőállomásokat a hiány pótlására, amit azok végre is hajtottak. A törvény betűje tehát érvényesült.
Csaknem egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a kormányhivatal az újabb kérelem nyomán tájékoztasson az ügyben, és érvényt szerezzen a törvénynek, de végül megtette. Ez a példa is azt igazolja, hogy nem szabad feladni a küzdelmet, és bár végtelen türelemre és sok kitartásra van szükség, igen is ki lehet kényszeríteni a törvény betartatását. Más kérdés, hogy élnünk kell jogainkkal és bátran vállalnunk kell a törvényszegés bejelentését.