2020/06/26

Még egy hónapig igényelhető támogatás az illegális szemétlerakatok felszámolására

A községek és városok még egy hónapon át igényelhetnek támogatást a kataszterükben lévő illegális szeméttelepek felszámolására a Környezetvédelmi Alapból, amire a megszűnő újrahasznosítási alapban megmaradt 10 millió eurós pénzcsomag jelenti a forrást.
A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása közleményben hívja fel az önkormányzatok figyelmét a lehetőségre, mellyel a környezetvédelem mellett a települések belterületeiken is rendbe tehetik az elhanyagolt, gazos területeket. Az igényelhető maximális támogatási összeg 100 000 euró egy-egy illegális hulladéklerakat felszámolására, a községi önrész pedig 5 %. Egy kérelmező csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, de ezen belül több lerakat felszámolásának költségeit igényelheti. Amennyiben társult települések pályáznak, több község kataszterét is érintheti a támogatási kérelem.
A pályázatban támogatás kérhető a hulladék összegyűjtésére, elszállítására (fuvarozásra), a szemét elhelyezésének, osztályozásának, ártalmatlanításának és értékesítésének költségeire, de azon területek rendbe tételére is, ahol a lerakat volt.
A támogatási kérelem július 17-éig nyújtható be. Az SZVFT elkötelezte magát a támogatások elosztásának és folyósításának figyelése mellett, és értékelni fogja, milyen célra lett felhasználva a 10 millió euró, mivel meggyőződése, hogy a környezetvédelem nem csupán az önkormányzatoktól, hanem az államtól is hatékony intézkedéseket követel meg. Abban az esetben, ha kiderül: sokkal több forrás szükséges az illegális szemétlerakatok felszámolására – amit az új jogszabály községi feladattá tett –, a Társulás tárgyalásokat kezdeményez a környezetvédelmi tárcával annak érdekében, hogy minden településnek biztosítva legyen a szükséges támogatás.
(zmos,gy)