2020/06/26

Május 28-án kezdődik a városok és falvak társulásának a kongresszusa

Nyitrán tartotta soros februári ülését a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, amelyen döntés született arról, hogy a szövetség idei, immár 24. kongresszusát május 28-29-én tartják meg Nyitrán.
Az elnökség tagjai részletes tájékoztatást kaptak több készülő törvényről, illetve törvénymódosításról – egyebek mellett az építésügyi, a közbeszerzési, a hulladékgazdálkodási törvényekről, valamint a szociális szolgáltatásokról, a községekről szóló és a tanügyi törvények tervezett módosításairól – és aggodalmukat fejezték ki az miatt, hogy a kormány és a parlament az eddig ismert szándékok szerint további anyagi terheket kíván áthárítani a települési és regionális önkormányzatokra. Jozef Dvonč, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának elnöke ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a kormány és a szövetség tavaly novemberben egy memorandumot írt alá az ésszerű és takarékos gazdálkodásról, amely lényege, hogy 2013-ban az önkormányzatok az eredetileg tervezett kiadásokkal szemben 10 százalékos megtakarítást érnek el a dologi kiadások terén és további öt százalékot az alkalmazottak bérein. „A memorandum értelmében takarékoskodnunk kell, de további jogszabályok elfogadása esetén, amelyek újabb kiadásokkal terhelik az önkormányzatokat, nem igazán tudom elképzelni, hogy mennyire lehet eredményes a spórolás” – jelentette ki a szövetség elnöke.
Az elnökség februári ülésének résztvevői részletesen elemezték az oktatásügyben kialakult helyzetet is, a minisztérium által eddig jelzett módosításokkal kapcsolatban azonban nem foglaltak állást. Azért nem, mert a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása március 7-én Zsolnán tart az oktatásüggyel kapcsolatosan egy országos konferenciát Út a centralizációtól a decentralizációig címmel, amely fő küldetése olyan megoldások felvázolása és megfogalmazása, amelyek által biztosítani lehet a jövőben a regionális oktatási rendszer hatékony működését.