2020/06/26

Ligetfalué az Akadálymentesítési Oskar-díj

Az idén tizedik alkalommal hirdette meg akadálymentesítési versenyét – „az Akadálymentesítési Oskar-díjat – a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége. A verseny, amelybe a jelentkezést a polgármester nyújtja be, mindig egy egész éven át tart. Az idén a 2013-as esztendőt értékelték.
Az Akadálymentesítési Oscar-díj célja, hogy díjazza azokat az önkormányzatokat, amelyek szem előtt tartják az egészségkárosult emberek életének könnyítését, illetve rendszeresen és innovatív módon foglalkoznak velük, segítik beilleszkedésüket a társadalom életébe és a munka világába. Ennek megfelelően elsősorban elérhetővé teszik a települések saját területükön a közintézményeket, kulturális és oktatási központok, egészségügyi és szociális intézményeket, a közlekedést főleg a mozgássérültek számára, de erre ösztönzik, és ha szükséges, segítik az egyéb intézményeket és munkahelyeket e tevékenységben.
A versenynek szerves részét képezi a hátrányos helyzetű lakossági csoportok megsegítésére irányuló tevékenység is, az idős, egyedül élő emberek, az anyagi szükséghelyzetben élő családok vagy éppen a káros szenvedélyek áldozatául esett fiatalokat – szociális otthonok, hajléktalanszállók, melegedők kialakításával, illetve különböző információs és utókezelő intézmények létrehozásával a drog- és alkoholfüggők számára. A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége - mint a verseny meghirdetője – célul tűzte ki a pozitív példák népszerűsítését, hogy a többi települést is ösztökélje az egészségkárosult és szociálisan rászoruló lakosság létfeltételeinek javítására. Ehhez járul hozzá az is, hogy az Akadálymentesítési Oscar-díjat minden alkalommal ünnepi körülmények között, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása közgyűlésén adják át.
Az idei, jubileumi tizedik évforduló díjátadójára a jubileumi, 25. közgyűlés első napján, május 28-án került sor. A több tucat jelölt közül a bíráló bizottság a döntőbe Sároseperjes városát, Nagybossány (Bošany) községet, Nyitra városát, Kassa déli városrészét és az ország legnagyobb lakótelepét, a Pozsony V. körzetét, Ligetfalut (Petržalka) sorolta be. A győzelmet végül Ligetfalu szerezte meg, amely jelentős aktivitásokat fejt ki a drogellenes küzdelemben és megelőzésben. Minthogy a városrész öregszik, a szépkorúaknak hat nappali klubot hozott létre és működtet a városrész. A legfigyelemreméltóbb, országosan és példaértékű kezdeményezése azonban a szociális üzlet működtetése, amelyet komoly szervező munkával, a városrészben működő üzletláncokkal működtet úgy, hogy élelmiszert és egyéb használati cikkeket árul nagyon olcsón egy-két nappal a termék szavatossági idejének lejárta előtt. A díjat a közgyűlés ünnepi rendezvényén Vladimír Bajan, Ligetfalu polgármestere vette át Ján Richter szociális minisztertől és Jozef Dvončtól, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása elnökétől.