2020/06/26

Lesz új építésügyi törvény. De mikor?

Ha Iveta Radičová kormánya 2011 őszén nem bukott volna meg, mindenki, aki építkezési engedélyhez kötött befektetésbe kezdene, egy huszonnyolcszor módosított törvény szerint lenne kénytelen eljárni.
Bizony, a Szlovákiában jelenleg hatályos építésügyi törvény csaknem negyven éves, első változatát olyan politikusok írták még alá, mint például Alois Indra, akiről – gondolom én – az éppen fészekrakó fiatalok még csak nem is hallottak. Az eddig elvégzett huszonhétszeres módosítással ugyan használhatóvá vált még most, a huszonegyedik század második évtizedében is, de csak nagy jóakarattal lehet a kornak megfelelő jogszabálynak minősíteni. Nem véletlen, hogy a korábbi kormány további jelentős módosítását tervezte – elsősorban rugalmasabb eljárási rendszert akart bevezetni és hatékonyabbá tenni az úgynevezett „fekete építmények” elleni küzdelmet -, de hát megbukott, maradt minden a régiben. A Pro Civis Polgári Társulás szakembereinek ennélfogva nem maradt más hátra, mint ezt a jogi normát lefordítani, hogy aki anyanyelvén akar utána nézni, mi minden vár rá, ha építkezésbe kezd, tehesse meg, még ha a jogszabály a „mélykommunizmusban” született is.
Tudjuk, persze, hogy az új kormány sem elégedett az építésügyi törvénnyel, sőt azt is, nem a módosítását tervezi, hanem egy teljesen új előkészítését. Csak hát „Isten malmai lassan őrölnek”, az illetékes közlekedési, távközlési és építésügyi minisztérium még tárcaközi egyeztetésre sem bocsátotta ígért jogszabályát, így idén aligha lesz belőle hatályos törvény. De nemcsak ez a tény indokolja a törvény lefordításának fontosságát és szükségességét, hanem az is, hogy a bankok az építkezésekre igényelt jelzáloghitelek iránti növekvő érdeklődésről számolnak be, és a lakástakarékossági alapok is azt jósolják, az idén a tavalyinál többen szándékoznak családi házat építeni – vagyis: lesz, ki használja lefordított törvényünket, amely már megtalálható onkormanyzas.sk honlapunk Rendeletek rovatában.