2020/06/26

Közbeszerzés – új szabályozási keretek

Szigorította, egyben a nyilvánosság számára átláthatóbbá és követhetőbbé tette legutóbbi nagy törvénymódosításával a közbeszerzést a szlovák parlament. A nyár elején elfogadott törvény – mely július elsejével lépett hatályba – magyarul is olvasható honlapunkon.
Egyrészt a közös uniós szabályozás kötelező elemei épültek be a módosított törvénybe, másrészt: a belügyminisztérium ezen túl köteles lesz elektronikus nyilvántartó rendszereket üzemeltetni a közbeszerzési eljárások minden szereplőjéről, azaz a közbeszerzőkről és beszerzőkről, illetve az ilyen szerepet ellátó további gazdasági szereplőkről, párhuzamosan minden olyan természetes és jogi személyről is, amely pályázóként részt vesz a meghirdetett közbeszerzéseken. Az utóbbiak regiszterében minden fontos, a gazdasági szereplő alkalmasságát, megbízhatóságát, üzleti magatartását minősítő profilnak is meg kell majd jelennie, amely mind a konkurencia, mind a beszerző, mind pedig a nyilvánosság számára világossá teheti, milyen potenciális üzleti partner az érintett. Külön nyilvántartásnak kell majd foglalkoznia a közbeszerzésektől eltiltott gazdasági szereplőkkel, annak feltüntetésével, mi az oka az eltiltásuknak.
A beszerzési eljárások szabályozása mellett fontos tény az is, hogy a folyamat összes dokumentumát elérhetővé kell majd tenni a nyilvánosság számára (leszámítva a kényes, elsősorban védelmi-biztonsági területet érintő beszerzések védett adatait), nem csupán az eredményt. Az optimális ár-érték arány elérése érdekében a piacon szabadon forgalmazott árucikkek beszerzése esetén létjogosultságot nyer az elektronikus piac (árlejtés vagy árverés), ahová – regisztrációt követően – bármely gazdasági szereplő feltöltheti ajánlatát. A törvény szabályozza a minimális ajánlattételi határidőket is, hogy elejét vegye a bennfentes információkkal való visszaéléseknek.
Az elektronikus közbeszerzési rendszert, az elektronikus piacot beleértve az önkormányzatok is kihasználhatják beszerzéseik, megrendeléseik során.