2020/06/26

Kongresszust tart a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása

Pozsonyban ülésezik a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának 23. kongresszusa. A tanácskozáson a küldöttek az önkormányzatok legfontosabb gondjait beszélik meg.
Kiemelten foglalkoznak a törvényalkotási, a finanszírozási és az európai alapokból meríthető támogatások kérdésével. Jozef Dvonč, a társulás elnöke elmondta: a törvényalkotásban elsősorban a hatáskörökkel kapcsolatos jogszabályi változásokat szeretnék elérni. Ki kell küszöbölni azt a helyzetet, hogy a hatásköröket az önkormányzatokra ruházták, pénzügyi fedezetet azonban nem biztosít hozzá az állam, mondta Dvonč. Fontos kérdés e téren a szociális szolgáltatások területe, az egész rendszer hosszú távú finanszírozhatóságának és fenntarthatóságának megteremtése. Változásokat szeretne elérni a társulás az iskolaalapítói és fenntartói szabályozásban, az adóelőírásokban és más területeken is.
Mivel a települési önkormányzatok már 2009-2010-ben jelentős konszolidációs intézkedéseket hajtottak végre a gazdasági és pénzügyi válság miatt, minden további megszorítás már a lakossági közszolgáltatások rovására menne a szervezet szerint. Dvonč szerint a közbeszerzésen és a szabadidős tevékenységekre fordított pénzeken lehetne talán még spórolni. Az utóbbi esetében jobb törvényi szabályozás kellene szerinte, hogy átláthatóvá és ellenőrizhetővé váljon a források felhasználása, s ki lehessen deríteni, mennyire hatékonyak az egyes tevékenységek.
A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása az európai pénzügyi alapok merítését is szeretné felgyorsítani, ehhez azonban elengedhetetlennek tartja a pályázati rendszer egyszerűsítését, adminisztratív igényességének csökkentését is.