2020/06/26

Kisudvarnok az Év Faluja

Besztercebányán hirdették ki szeptember 19-én az idén hetedik alkalommal meghirdetett Év Faluja verseny eredményét. A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség által meghirdetett verseny idei győztese a Dunaszerdahely közvetlen szomszédságában található Kisudvarnok község lett.

Az Év Faluja projekt célja felmérni a Szlovákiai Falumegújítási Program sikerességét, aktivitásra serkenteni a polgárokat otthonuk fejlesztésében, hangsúlyt adni a vidéki régiók hagyományainak és kulturális sokszínűségének, európai színvonalra emelni a szlovákiai falumegújítási szándékokat és megerősíteni a vidék helyét a politikában és a társadalomban. A projekt központi gondolata a falu arculatának és lelkületének megőrzése. Mindezen céloknak megfelelően a környezetvédelmi minisztérium által felügyelt verseny társzervezője a Falumegújítási Egyesület és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása is. A hazai verseny – amelyet egy bíráló bizottság értékel, de szavazataikkal az ország polgárai is részt vehettek benne – győztese egyébként Szlovákia képviselője lesz a hasonló tartalommal meghirdetett, az Európai Unió tagországaira vonatkozó vetélkedésben.
Az idei versenybe összesen huszonhét település kapcsolódott be, a magyarok által is lakott községek közül Kisudvarnokon kívül még a történelmi nevéért éppen hadakozó Pered (Tešedikovo) nagyközség a Vágsellyei járásból, továbbá a Kodály Zoltán népdalgyűjtéseiből is jól ismert Csitár község a Nyitrai járásból, valamint az országhatárokon túl is jól ismert, bátor vállalkozói tevékenysége okán az egész Kassai kerület „kirakat-településének” tartott Kenyhec, illetve Sáró a Lévai járásból.
Az idei versenyt Kisudvarnok magabiztosan nyerte meg, hiszen Martin Lakanda, a környezetvédelmi ügynökség falumegújítási programmenedzsere szerint a győztes mind a hét kritériumot a legjobban teljesítette, és együttesen is a legkomplexebb módon felel meg a kiírás feltételeinek. Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere a SITA hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a kiváló eredmény és a pozitív értékelés fontos a falu lakossága szempontjából, hiszen arról biztosítja őket, érdemes a faluban maradni, fejlődőképes településről van szó, egyszersmind azt is sugallja nekik, érdemes összefogni és tenni a faluért. A győztes település egyébként 13 ezer eurós pénzjutalomban is részesült.
Az értékelés során önálló díjakat is kiosztottak a verseny egyes feltételei-kritériumai szerint. A különböző kategóriák győztesei a következő települések lettek: Falu mint jó gazda: Jablonka (Mijavai járás), Falu mint festmény: Baďan (Selmecbányai járás), Falu mint ékszerdoboz: Sebechleby (Korponai járás), Falu mint közösség: Pavlovce nad Uhom (Nagymihályi járás), Falu mint partner: Šarovce - Sáró (Lévai járás), Falu mint vendéglátó: Blatnica (Túrócszentmártoni járás), Falu mint díszkert: Bošáca (Vágújhelyi járás). Különdíjat kapott a már emlegetett Kenyhec község a falufejlesztés innovatív megközelítéséért és a fenntartható fejlődés biztosításáért.