2020/06/26

A Kisebbségi Jogvédő Intézet felhívása elkobzott földek ügyében

Diszkriminatív és európai uniós jogba ütköző lehet a 2003. évi szlovák kárpótlási törvény, amely csak a szlovák állampolgárságú és állandó szlovákiai lakóhellyel rendelkező személyeknek adott lehetőséget arra, hogy a második világháborút követő időszakban elkobzott termőföldek után kárpótlást igényeljenek az államtól.
A magyar ajkú szlovákiai képviselők az üggyel kapcsolatos kérdéseikkel többször fordultak az Európai Bizottsághoz, de konkrét válasz csupán néhány hete érkezett a megkeresésre. Csáky Pál Európai Parlamenti képviselő kérdésére Erik Nooteboom, az Európai Bizottság szakértője azt a választ adta, hogy bár a 2004. december végéig hatályban lévő kárpótlási törvény állampolgárságra, illetve állandó lakhelyre vonatkozó követelményei valóban korlátozhatják a tőke szabad áramlását, a szlovák hatóságoktól kapott információk szerint kevés embert érinthet a kérdés, így a bizottság nem kíván foglalkozni az üggyel. Bár az állampolgárságra és a lakóhelyre vonatkozó követelmények önmagukban korlátozást jelenthetnek a szerződési szabadságokra, a kárpótlási törvény alapvetően történelmi helyzetekre vonatkozik, amelyek Szlovákia EU-s csatlakozása előtt keletkeztek, és nincs bizonyíték arra, hogy lényeges hatással lenne a belső piac működésére és az alapvető szabadságokra, szögezte le Brüsszel. Ugyanakkor tudni kell, hogy az Európai Unióban a tőke szabad áramlása az egyik legfontosabb alapszabadságok egyike. Éppen ezért az sem lényeges, hogy egy adott jogszabály hány embert érint, ha ellentétes ezzel az alapszabadsággal.
Szakértők becslése szerint az érintettek száma jelentős lehet, tekintve, hogy 1945 után százezres nagyságrendben telepítettek ki családokat Szlovákiából, ráadásul az elmúlt 70 évben sokan Nyugat-Európába költöztek, közülük többen ma már sem szlovákiai lakóhellyel, sem szlovák állampolgársággal nem rendelkeznek.
A Kisebbségi Jogvédő Intézet várja azoknak a jelentkezését, akiknek a második világháború előtt termőföldjük volt a mai Szlovákia területén, 1945 és 1949 között elkobozták földjeiket, és akik a szlovák kárpótlási törvény értelmében nem kaphattak kárpótlást az államtól, mivel nincs szlovák állampolgárságuk vagy tartós lakhelyük Szlovákia területén. A károsultak lemenői is jelentkezhetnek a csatolt nyilatkozat kitöltésével, amelyet a Kisebbségi Jogvédő Intézet címére kell eljuttatniuk.

A részletek az intézet honlapján találhatók, a www.kji.hu weboldalon.

Telefonos elérhetőség: +36 1 79 86 530
Személyes kapcsolatfelvétel a „RÓLUNK” menüpont alatt
E-mail: jogvedointezet@yahoo.com
Cím: 1051 Vármegye utca 7., Budapest, HUNGARY

A NYILATKOZAT itt érhető el, ill. tölthető le.