2020/06/29

Kiírták az idei Év Faluja versenyt

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség március 11-én ismét útjára indította az Év Faluja versenyt. 2019-ban 10. alkalommal rendezi meg a vetélkedést a környezetvédelmi minisztérium, a Falvak Megújításáért Egyesület, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása társszervezésében.
A győztes „Az Év Faluja 2019” cím elnyerése mellett Szlovákiát az Európai Falumegújítási Díjért kiírt versenyben is képviselheti. A verseny fő támogatója, a COOP Jednota Slovensko fogyasztási szövetkezet a díjazott falvaknak falufejlesztési projektek megvalósítása céljából pénzjutalmat ad.
A verseny célja a falumegújító program sikerességének feltérképezése, egyben a lakók ösztönzése lakókörnyezetük fejlesztésére, hagyományaik, kultúrájuk és környezetük gyarapítására, jellegzetességeik, a falu lelkének megőrzésére.
A verseny bemutatkozási lehetőség a falvaknak, tevékenységeik széles skáláját tárhatják a nagy nyilvánosság elé, egyedi településfejlesztési kezdeményezéseiket népszerűsíthetik, a fenntartható vidékfejlesztés jegyében. Versenybe szállhatnak sajátos szellemi-kulturális értékeikkel is.
2019-ben az Év Faluja cím mellett kiosztják majd a „Falu mint partner”, a „Falu mint jó gazda”, a „Falu akár a festett kép”, a „Falu akár az ékszerdoboz”, a „Falu mint közösség”, a „Falu mint vendéglátó” és a „Falu akár a kert” címeket is. Tekintettel a kerek „évfordulóra” az idei évben rendkívüli cím odaítélését is tervezik – kiemelkedő teljesítmény elismeréseképpen.
Jelentkezni az Év Faluja 2019 versenybe 2019. április 30-áig lehet. A verseny feltételei és szabályai, a jelentkezési lapok a falumegújítási program honlapján, a www.obnovadediny.sk címen érhetők el. A nevezést a falvak lakói vagy különböző szervezetei is kezdeményezhetik önkormányzataiknál.