2020/06/26

Jubileumi közgyűlésre készülnek az önkormányzatok képviselői

A Pozsonyi Incheba kongresszusi központjában tartja jubileumi, 25. közgyűlését a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, amelyre idén május 28-29-én kerül sor. A társulás 2765 községet, várost és városrészt tömörít, ami azt jelenti, hogy Szlovákia önkormányzattal rendelkező településeinek a 95 százaléka tagja a szervezetnek.

Ennek megfelelően a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása az egyik legerősebb érdekképviseleti szervezet, amely tagsága autonómiáját tiszteletben tartva képviseli a települések igényeit mind az ország törvényhozó testületével, mind a kormánnyal és egyéb központi államigazgatási szervekkel szemben, illetve segít megoldani az egyes települések gondjait, problémáit. A társulás tagjai javaslatai alapján terjeszti elő mind az államigazgatási szervekben, mind a parlament illetékes bizottságaiban azokat a kérdéseket, amelyek az önkormányzatiság és önigazgatás erősítését, a települési és területi önkormányzatok munkájának hatékonyságát hivatottak elősegíteni.
A jubileumi közgyűlésen a küldöttek értékelik a legutóbbi, 24. kongresszus határozatainak a teljesítését és általában az egy év alatt történteket, de központi kérdése a „Hogyan tovább, önkormányzatiság?” lesz, hiszen közismert, hogy a központi államigazgatás kommunális reformot szándékozik végrehajtani. A kérdés első pillantásra ugyan egyfajta elvi, „a belső szervezeti életre” utaló problémakör, ám tartalmilag ez távolról sem így van, hiszen a „hogyan tovább” az életnek olyan területeire vonatkozik, amely közvetlen összefüggésben van az ország polgárainak mindennapjaival. Vonatkozik egyebek mellett tehát az óvodai neveléstől kezdve a középiskolai képzésig az oktatásügy minden problémájára, a polgároknak nyújtott közszolgáltatásokra, a szociális szolgáltatásokra – annak minden szegmensét beleértve –, a környezetvédelemre, benne a hulladékgazdálkodás is, de említhetnénk a munkanélküliség helyzetét, vagy a mélyszegénység elleni küzdelmet, az önkormányzatok finanszírozásának a kérdését is, ami szintén visszahat a polgárokra, hiszen attól is függ például a helyi adók és illetékek mértéke vagy a közszolgáltatások minősége.
A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása közgyűlésének tehát igen komoly társadalompolitikai jelentősége van, amit talán az is igazol, hogy az előzetes hírek szerint nemcsak az államfő és a parlament elnöke lesz a vendége a tanácskozásnak, hanem részt vesz rajta a kormány minden tagja, és beszédet mond az ország miniszterelnöke, Robert Fico is.