2020/06/26

Jövőre államfőt is választunk

Indul-e a jövő évi köztársasági elnökválasztáson Robert Fico? Talál-e közös és hiteles jelöltet az egyelőre akcióképtelen és szétzilált parlamenti ellenzék? Többszöri és egyértelmű elutasítás ellenére sikerül-e meggyőzni Iveta Radičovát, hogy mérettesse meg magát az államfőválasztáson, hiszen volt pártja továbbra is őt tartja a leghitelesebb ellenzéki jelöltnek.
Olykor úgy tűnik, a sajtó témahiánya miatt túl sokszor kerülnek a fenti témák akár még a napilapok címoldalára is, holott az esemény oly távoli, hogy kár vele foglalkozni. De aki így érzi, szerintem téved. Hiszen alig egy év múlva, 2014. június elsején új köztársasági elnöke lesz az országnak, s bár sokan legyintenek e funkció hallatán, mondván, alig van jogköre nálunk az államfőnek, gondoljunk csak bele, milyen zűrzavart volt képes okozni az immár második ciklusát töltő Ivan Gašparovič akár a 2011-es kormánybukást követően, de nagymértékben neki „köszönhető” az is, hogy immár több mint másfél éve nincs főügyésze az országnak. Távolról sem mindegy tehát, hogy az „ország első embere” milyen erkölcsi értékeket hordoz, mennyire tudja elvonatkoztatni magát politikai hovatartozásától, s hogy képes-e funkciójához felnőni, s a kiélezett körülmények között képes e a politikai élet és a társadalom integráló egyéniségévé emelkedni.
Szóval: az egy év távolról sem olyan nagy időtáv, hogy a téma éltetése miatt el kellene ítélni a sajtót. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy Szlovákiában már évek óta egy ember vezeti toronymagasan a politikusok népszerűségi listáját – Robert Fico kormányfő -, de ismerjük erőteljes politikai elkötelezettségét, amelynek olykor – ne szégyelljük kimondani – egészen durva módon ad hangot, illetve cselekszik ellenlábasai lejáratása érdekében, nem igazán lenne szerencsés, ha ő tölthetné be e posztot. A közvélemény-kutatások viszont azt mutatják, rajta kívül az összes többi jelölt (Ján Čarnogurský, Radoslav Procházka, Andrej Kiska vagy Peter Šťastný) mindössze 15 százalék körüli népszerűségnek örven, ami önmagában egyfajta elutasítottságot jelez, vagyis mihamarabb ki kell választani azt az embert, akit az elkövetkező mintegy 10 hónapban „integráló személyiséggé” kell „felépíteni és megformálni”, ha valóban olyan államfőt akarunk, akit aztán tisztelni is tudunk.
A Pro Civis Polgári Társulás jellegénél fogva ehhez a kiválasztáshoz és „felépítéshez” nem tud hozzájárulni, csak azt teheti, hogy az elnökválasztást szabályozó törvény magyar nyelvű megjelentetésével a szlovákiai magyarság számára lehetővé teszi anyanyelven megismerkedni az elnökválasztás jogi feltételeivel, illetve azzal is, milyen körülmények között és hogyan lehet népszavazás útján visszahívni az államfőt. Nos, legfrissebben ezt a törvényt találhatja meg honlapunk meglátogatásával, a Törvények rovat megnyitásával magyar és szlovák nyelven a tisztelt olvasó