2020/06/26

Járuljunk hozzá a Magyarok Kenyeréhez

Pécs város önkormányzata az idén immár harmadik alkalommal hirdette meg a Magyarok Kenyere Programot, amely a nemzeti összetartozás méltó jelképe lett az elmúlt két évben, s az augusztus 20-i ünnepségek egyik központi eseményévé nőtte ki magát.
Pécs város polgármestere, Páva Zsolt a korábbi évekhez hasonlóan az idén is az MKP központi irodájához fordult és a rendezvény új évadának sikeres megvalósítása érdekében kéri a felvidéki magyarság közreműködését, a búzaadományok felajánlását és eljuttatását Baranya megye központjába.

A polgármester levele szerint „a program lényege ugyanaz, mint a korábbi években: valamennyi magyarországi megyéből, az ország megyei jogú városaiból, valamint a környező országok magyarlakta területeiről, régi magyar megyeszékhelyekről felajánlott búzát szállítunk Pécsre, melynek egy kis részét az Összeöntés Ünnepének alkalmával (2013. augusztus) a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban jelképesen megőrlünk. A jelképes őrlésen felül megmaradt búzát idén is a Szigetvári Malom fogja megőrölni.
A pécsi augusztus 20-ai ünnepség keretei között megrendezett Magyarok Kenyere Ünnepen a megőrölt búzából megsütött pékáruk kerülnek a középpontba, a nemzet egységét, az összetartozást szimbolizálva. Nagy büszkeségünk, hogy az idei évben (mint, ahogyan már 2012-ben is) a Magyarok Kenyere programból adhatjuk az augusztus 20-ai Szent Jobb Körmenet nagy, 5 kg-os kenyerét, illetve a pécsi ünnepségen megszentelésre kerülő nagy és kisebb kenyereket is. Továbbá idén is lesz adományosztásra szánt kiscipó, terveink szerint 5–8000 db.
A cipókból befolyt adományokat karitatív célra fordítjuk, illetve a sütésen felül megmaradt lisztet a dévai Szent Ferenc Alapítványnak, az erdélyi árva gyerekek étkeztetésére ajánljuk fel.”

A Magyar Közösség Pártja örömmel tesz eleget a felkérésnek és csatlakozik a rendezvényhez. Ennek megfelelően arra kérjük a dél-szlovákiai gazdákat és mezőgazdasági vállalkozásokat, illetve önkormányzatokat, hogy az idei terméséből szimbolikus mennyiséget, 5-10 kilogrammnyi búzát juttassanak el legkésőbb 2013. július 29-éig a párt pozsonyi, Čajak utca 8 szám alatt található székházába, hogy a programot meghirdető önkormányzattal együttműködve augusztus elsején el tudjuk juttatni adományukat Pécsre.

Adományozói készségüket és segítőszándékukat előre is köszönjük!

Őry Péter