2020/06/26

Januártól 64 kerületi szakhatóság szűnik meg

Megkezdődik a reform az államigazgatásban. A kormány augusztus 22-én jóváhagyta és a parlamentnek továbbította azt a törvényjavaslatot, amely 64 kerületi szakhatóságot szüntet meg.
A első lépés a reform kezdeti szakaszát jelenti. Robert Fico kormányfő szerint a változást most kell végrehajtani, mert az egypárti kormánynak nem kell koalíciós politikai érdekeket szem előtt tartania. A 2013. január 1-jével megszűnésre ítélt kerületi államigazgatási szakhatóság jog- és hatáskörei a kerületi székhelyeken működő körzeti hivatalokhoz kerülnek át. Megszűnnek a kerületi tanügyi hivatalok, építésügyi hivatalok, katonai körzetek, környezetvédelmi hivatalok, földhivatalok, erdészeti hivatalok, közúti közlekedési és útkezelő hivatalok, valamint a kataszteri hivatalok.
A törvényjavaslat rendezi a hatásköri és munkajogi kérdéseket, és a változásnak megfelelően a körzeti hivatalok illetékességét.
A reform következtében lényegesen csökken a költségvetési szervezetek száma, s nagyjából 6 millió euró takarítható meg. Ez a kormányfő szerint csupán az össz-megtakarítás 3 százaléka, mert a 2014 végéig megvalósuló változások legalább 700 millióval fogják csökkenteni az állami kiadásokat.
A reform második szakaszában azokat a változásokat fogják megvalósítani, amelyek a lakossági ügyintézésben hoznak majd kedvező fordulatot. Azzal, hogy egy fedél alá kerülnek az állami hivatalok, bevezetésre kerül az ún. egyablakos ügyintézés, mely során az állampolgár benyújtott kérvényéhez az összes szükséges adatot az állami informatikai rendszeren keresztül a hivatal fogja beszerezni. A tervezet azzal számol, hogy mindenütt, ahol anyakönyvi hivatal működik, lesz ilyen ügyfélfogadó központ is.