2020/06/26

Iskoláink is tehetnek a kétnyelvűség igényének erősítéséért

A szülőföld szeretete, megtartó ereje, az otthon melege és semmivel sem helyettesíthető hatása az emberek érzelmi világára sok-sok összetevő függvénye. S bár hajlamosak vagyunk anyagiasult világunkban ilyen összefüggésekben is csupa nagy és drága dologra gondolni, a valóságban a legtöbb esetben egészen apró, olykor természetes, csak éppen elfeledett esemény, fejlemény vagy történés az, ami örömöt, élményt, lelki békét nyújt.
Természetes lenne például a mi esetünkben, ha magyarságunkat szülőföldünkön úgy is megélhetnénk, hogy anyanyelvünkkel a szlovák államnyelvvel azonos szinten és párhuzamosan találkozhatnánk az utcán, az üzletekben, az intézményekben – mindenütt. Sajnos a szlovákiai valóság olyan, hogy ez nem természetes, s bár egyre több civil kezdeményezés, polgári társulás tűzi zászlajára a kétnyelvűség igényét, mint alapvető emberi jogot, anyanyelvünk vizuális megjelenése olykor még akkor is elmarad, amikor pedig a kisebbségi nyelvhasználati törvény kötelezővé teszi azt. Ezzel párhuzamosan és ennek következtében külön öröm a kétnyelvűség elkötelezett híveinek, ha egy-egy intézmény vagy munkahely önszántából jelentkezik s ahhoz kér segítséget vagy támogatást, hogy „az otthon melegének” részévé teszi a magyar nyelvű feliratokat.
Ilyen öröm ért bennünket a Pro Civis Polgári Társulásban, amikor néhány héttel ezelőtt a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia és Corvin Mátyás Gimnázium igazgatónője, Mgr. Horváth Erzsébet fordult hozzánk azzal a kéréssel-kérdéssel, tudnánk-e támogatni oktatási intézményüket abban, hogy a vészhelyzetekre figyelmeztető összes feliratot el tudják helyezni az iskola épületében. Természetesen igent mondtunk, s kétszáz matricát juttattunk el az igazgatónőhöz, akitől alig pár nap alatt azt az információt is megkaptuk, hogy „kész, az összes felirat kétnyelvű iskolánkban, aminek rendkívül örülnek diákjaink is”. Az igazgatónő köszönetet mondott a segítségért az iskola pedagógusi kara és vezetése nevében, mi meg ezúton köszönjük meg az ő aktivitásukat, hiszen tudjuk: a kétnyelvűség igényének erősítéséért, alapvető emberi és kisebbségi jogaink érvényesítéséért, a fiatalok jogkövető magatartásának a kialakításáért iskoláink nagyon sokat tehetnek.
Legyen hát iskoláink számára jó példa a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia és Corvin Mátyás Gimnázium.