2020/06/26

Huszonhét település verseng az Év Községe elismerésért

A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma megbízása alapján az idén március 26-án hirdette meg az Év Községe versenyt a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség. A felhívásra hét önkormányzati kerület huszonhét települése jelentkezett be. A verseny társszervezői a Falumegújítási Egyesület, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása.
Az Év Községe projekt célja felmérni a Szlovákiai Falumegújítási Program sikerességét, aktivitásra serkenteni a polgárokat otthonuk fejlesztésében, hangsúlyt adni a vidéki régiók hagyományainak és kulturális sokszínűségének, európai színvonalra emelni a szlovákiai falumegújítási szándékokat és megerősíteni a vidék helyét a politikában és a társadalomban. A projekt központi gondolata a falu arculatának és lelkületének megőrzése. A nemzeti szinten meghirdetett verseny győztese jogot szerez arra, hogy képviselje Szlovákiát az Európai Falumegújítás versenyben.
Az immár hetedik alkalommal meghirdetett versenybe a magyarok által is lakott dél-szlovákiai települések közül a korábbi években már bekapcsolódott Kisudvarnok, sőt, a dunaszerdahelyi járási település 2009-ben a példás partnerközség elismerést nyerte el. A csallóközi település a most folyó versenyben is megméretteti magát, ellenben az idén több olyan község is nevezett régiónkból, ahol a helyi magyar közösség meghatározó szerepet játszik, sőt, kulturális és történelmi hagyományai által egész Kárpát-medencében ismert. Olyan települések, mint a mátyusföldi nagyközség, Pered, amely az 1848-49-es forradalom egyik jelentős csatájának színhelye volt, vagy Kodály Zoltán népzenegyűjtői tevékenysége okán gyakorlatilag világhírűvé vált zoboralji Csitár, illetve a falu vezetésének igen aktív és példamutató munkája nyomán ugyancsak nemzetközi elismertségnek örvendő Kenyhec község, amelynek ipari parkja szinte gyöngyszeme Kassa megyének.
A versenybe benevezett településeket a nemzeti szintű versenyre összeállított bíráló bizottság júniusban és júliusban látogatja meg, hogy személyes tapasztalatokat gyűjtsenek a különböző kritériumok alapján elvárt tevékenységekről. A verseny részét képezi azonban az internetes szavazás is, amelybe az ország bármely részéről bárki bekapcsolódhat, és hozzájárulhat egy-egy település sikeres szerepléséhez. A versenyről és a szavazás módjáról további információkat a projekt hivatalos honlapján – www.obnovadediny.sk – szerezhetnek az érdeklődők.