2020/06/26

Felhívás a Nemzet Kenyere Ünnepére

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és önkormányzata az idén is meghirdette a Nemzet Kenyere Ünnepét, amely a nemzeti összetartozás programja, jelképe kíván lenni.
Az első ízben tavaly meghirdetett program nagy visszhangra talált Magyarországon és a határon túli magyarság körében is, Dél-Szlovákiából a Magyar Koalíció Pártja szervezésében minden megyéből érkezett búzaadomány, összesen 17 önkormányzat, illetve magán- és jogi személy reagált a felhívásra.
A program lényege, hogy 2012. augusztus elsején valamennyi magyarországi megyéből és a határon túli, magyarok lakta területekről 10-10 zsák idén termett búzát szállítsunk Pécsre, amelynek egy részét az Összeöntés Ünnepének alkalmával, 2012. augusztus 11-én a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban megőrölnek.
Az augusztus 20-ai ünnepségek keretében megrendezett Nemzet Kenyere Ünnepén az összeöntött búza lisztjéből sütött pékáruk kerülnek forgalomba a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálva. Az eladott pékáruk bevételét karitatív célra fordítják a szervezők, a sütésen felül megmaradt lisztet pedig a dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlják fel.
A Magyar Koalíció Pártja az idén is csatlakozik Pécs Megyei Jogú Város kezdeményezéséhez és vállalja a búza összegyűjtését. Arra kérjük a dél-szlovákiai gazdákat és mezőgazdasági vállalkozásokat, illetve önkormányzatokat, hogy az idei terméséből szimbolikus mennyiséget, 5-10 kilogrammnyi búzát juttassanak el legkésőbb 2012. július 27-éig a párt pozsonyi, Čajak utca 8 szám alatt található székházába, hogy a programot meghirdető önkormányzattal együttműködve augusztus elsején el tudjuk juttatni adományukat Pécsre. Adományozókészségüket és segítőszándékukat előre is köszönjük!

Őry Péter,
az MKP közigazgatási alelnöke