2020/06/26

Értékes előadások a szabadegyetemen

Jövőre ugyanitt! – tavalyhoz hasonlóan az idén is így köszöntek el egymástól a II. Önkormányzati Szabadegyetem résztvevői, hallgatói. A Nagymegyeren október 17-21-e között megtartott rendezvényről döntő többségében elismerően nyilatkozott a Csallóköztől a Bodrogközig minden régióból összesereglett mintegy 130 polgármester és helyi képviselő.
A hivatalos megnyitót megelőzően, csütörtökön este emlékeztek meg a rendezvény résztvevői az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról, már ez az előadás is kellemes meglepetést okozott az érdeklődőknek, hiszen Varga László tanár, a Csemadok Nagymegyeri Városi Szervezetének elnöke a kommunista rendszert megrázó népfelkelés felvidéki visszhangját, az itt élő magyarság szolidaritásának kifejezési formáit és hatásait elemezte. Kitért arra is, hogy az 56-os eseménynek nagy hatása volt a szlovákiai magyarságra, amely a hontalanság évei, a deportálások és kitelepítések után éppen a budapesti események hatására kezdett újra hinni a szabadságban és erősödött meg benne a nemzeti azonosságtudat.
Pénteken Néveri Sándor, Nagymegyer polgármestere és Őry Péter, a szervező Pro Civis Polgári Társulás elnöke, az MKP közigazgatási alelnöke köszöntötték a résztvevőket és nyitották meg a II. Önkormányzati Szabadegyetemet. Az előadássorozatot Mészáros Alajos európai parlamenti képviselő kezdte, aki az Európai Unió új, 2014-2020-as időszakra szóló költségvetési kerettervét ismertette. Bár köztudottan a konkrét számok még nem állnak a rendelkezésre, jó hírt mégis tudott közölni hallgatóságával az MKP politikusa: az már most biztos ugyanis, hogy a pályázatok kiírása rugalmasabb, elbírálásuk átláthatóbb, az ügyintézés pedig egyszerűbb lesz az eddigieknél, vagyis önkormányzataink számára elérhetőbbek lesznek a támogatások a következő programozási időszakban.
Nagy érdeklődés övezte Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója előadását, aki az európai autonómia-modelleket mutatta be és elemezte a hasonlóságokat és különbségeket, hiszen Nyugat-Európában mind a személyi, mind a területi elvű modellek fellelhetők, de még azokon belül is sok az eltérés. Az elmondottakhoz szervesen kapcsolódott Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szóvivőjének és Horony Ákosnak, a Jogsegélyszolgálat képviselőjének előadása. Ők a Fórum Intézet által tavaly vitára bocsátott, a szlovákiai nemzeti kisebbségi csoportok jogállását szabályozó tervezet alapelveit és részleteire lebontott változatát ismertették. Az élénk vitát követően az előadók és a hallgatók együtt fogalmazták meg: milyen nagy kár, hogy a rendszerváltás óta először került sor az ilyen téma szakmai alapokra épített megbeszélésére. De jobb későn, mint soha, hiszen el kell oszlatni az autonómia kifejezés hallatán érzett félelmeket az emberekben, s tudatosítani kell, hogy a kisebbségi kérdés rendezésének ezt a formáját a nyugat-európai tapasztalatok alapján bátran nevezhetjük stabilizációs tényezőnek, amely nem veszélyezteti az államok területi épségét.
Hasznosnak bizonyult a szabadegyetem további témaköre is, hiszen a polgármesterek és helyi képviselők aprólékos tájékoztatást kaptak Horony Ákostól arról, az idén július 1-jén életbe lépett törvénymódosítás alapján mikor és hol lehetséges, illetve kötelező a kisebbségi nyelvek használata. Az előadásra kötődve Őry Péter a Pro Civis által működtetett onkormanyzas.sk honlapot mutatta be, amelyen megtalálhatók azok a törvényfordítások és kétnyelvű formanyomtatványok, amelyek használata a legtöbb esetben kötelező az önkormányzatok részéről, amennyiben a polgár anyanyelvén kéri ügye intézését.
Tavaly a Duna Stratégia működésének elveivel, az idén viszont már konkrét lehetőségekkel és programokkal ismerkedhettek meg a szabadegyetem hallgatói Nagymegyeren. A témát Medgyesy Balázs kormánybiztos és Szilvássy István, a Magyar Terület- és Településfejlesztők Szövetségének elnöke járta körül, külön hangsúlyozva, hogy a különböző projektekbe nem kizárólag a Duna partján elterülő települések kapcsolódhatnak be.
A gyakorlati tanácsok és konkrét javaslatok sokasága kerülhetett szombaton a szabadegyetem résztvevőinek jegyzetfüzetébe Dr. Fekete Katalin, a KIM főosztályvezetőjének előadása alatt, aki a határon átnyúló legújabb és leghatékonyabb együttműködési formaként mutatta be az európai területi társulások (EGTC) munkáját, illetve a szlovák-magyar viszonylatban már meglévő csoportosulásokat. Hasonlóan jellemezhető Zacharias István, Szepsi város polgármesterének előadása is, ami érthető, hiszen azokat az európai energiatakarékossági programokat mutatta be, amelyeket az önkormányzatok számára dolgoztak ki, s bevezetésüket konkrét pénzügyi forrásokkal is támogatják. Ugyancsak a szombati napon hangzott el Néveri Varagya Szilvia előadása arról, milyen előnyökkel jár, ha az önkormányzatok a lakossággal folytatott kommunikációban kihasználják korunk nagy vívmányának, az internetnek a lehetőségeit. Igaz, a honlapok működtetése Szlovákiában még nem kötelező, de ahol megvannak ennek feltételei, érdemes beiktatni az önkormányzati munkába, mert jelentősen megkönnyíti a hivatal munkáját és gyorsítja a polgárok ügyintézését.
Őry Péter, a Pro Civis elnöke a rendezvényt követően elmondta, a szabadegyetem megszervezése és programjának összeállítása, biztosítása rendkívül időigényes és megterhelő, ám a sok pozitív visszajelzés és gratuláció arra készteti a polgári társulás tagjait és aktivistáit, hogy mihamarabb elkezdjék a III. Önkormányzati Szabadegyetem szervezését.

n-dor