2020/06/26

Elnökválasztási készülődés

A Pro Civis Polgári Társulás a megyei képviselők és elnökök választása alkalmával szakértői által - összhangban a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel - lefordította és eljuttatta a dél-szlovákiai önkormányzatokhoz a választásokkal kapcsolatos, hivatalos tudnivalókat. Kezdeményezésünk pozitív visszhangra talált, ezért döntöttünk úgy, hogy a köztársaságielnök-választás kapcsán is megpróbálunk segíteni önkormányzatainknak a polgárok tájékoztatásában.

Az elnökválasztás első fordulójában, amelyet március 15-ére írt ki a szlovák parlament elnöke, biztosan nem választjuk meg az államfőt – állítja szinte minden szakértő az eddigi közvélemény-kutatási eredmények alapján. A jelöltek egyikének ugyanis az összes választásra jogosult polgár szavazatának több mint a felét kellene megszereznie megválasztásához, ami már csak azért sem lehetséges, mert az előrejelzések szerint a választók fele el sem megy szavazni. Az érdektelenség – mint minden más választással kapcsolatban – érthetetlen, hiszen a polgárok alapvető politikai joga a választáson való részvétel, amivel illene élnünk.
Magyarázatok, persze, vannak az érdektelenségre, sok esetben az információk hiányát is megemlítik a szakértők. Nos, a Pro Civis Polgári Társulás bízik abban, hogy a „Tájékoztatás a köztársaságielnök-választás időpontjáról és helyszínéről” című dokumentum lefordításával és eljuttatásával minden olyan dél-szlovákiai önkormányzathoz, ahol a magyar nyelv használatát törvény teszi lehetővé, nemcsak az önkormányzatok munkájának az egyszerűsítéséhez járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy a magyar nemzetiségű választópolgárok anyanyelvi tájékoztatásával elősegítjük nagyobb arányú részvételüket a közelgő elnökválasztáson.